Un pacient roman trebuie sa astepte de 5 ori mai mult timp decat alti europeni pentru a beneficia de cele mai noi medicamente in sistem compensat, arata un studiu al EFPIA.
Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din vara lui 2008, astfel ca romanii sunt nevoiti sa astepte aproximativ 1.200 de zile pentru a avea acces la cele mai noi tratamente.

Potrivit studiului „Patient W.A.I.T Indicator 2010", realizat de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA/Federatia Europeana a Asociatiilor din Industria Farmaceutica), care a inclus 16 tari din Uniunea Europeana, intre momentul aprobarii unui medicament de catre UE si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici perioada de asteptare variaza intre 88 si 392 de zile.

De exemplu, un austriac trebuie sa astepte 88 de zile pentru a fi tratat cu cele mai noi medicamente (in sistem compensat), un suedez ceva mai mult, 206 zile, pe cand un belgian peste un an, mai exact 392 de zile.

Un pacient din Romania trebuie sa astepte de cinci ori mai mult decat media de asteptare a tarilor UE incluse in studiu. Altfel spus, medicamentele compensate in Europa in ultimii 5 ani nu sunt compensate si in Romania. Asa se face ca un roman asteapta pana la 1.200 de zile pentru a se trata cu cele mai noi tratamente, in regim compensat.

Alternativa este ca pacientul sa plateasca integral costul medicamentului, astfel incat sa aiba acces la el imediat ce este pus pe piata. Dupa ce un medicament este aprobat de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMEA), dureaza aproximativ 3 luni pana cand el intra in farmaciile romanesti (pretul produsului trebuie sa fie aprobat in prealabil).

In prezent, 130 de medicamente noi asteapta sa intre pe lista de compensate, potrivit companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) Romania.

Care sunt efectele?

GSK precizeaza ca neactualizarea listei de compensate, alaturi de alti parametri importanti privind starea de sanatate a romanilor (rata ridicata a mortalitatii infantile) are consecinte importante in privinta sperantei de viata a populatiei.

Desi romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii '70, ei mor cu 6,5 ani mai repede decat europenii, conform datelor Organizatiei Europene pentru Cooperare si Dezvoltare (OECD) din 2010. In UE, cea mai scazuta speranta de viata la nastere pentru femei a fost in Romania - 76,2 ani.

„Decalajul intre tarile cu cea mai mare speranta de viata la nastere si cele cu cea mai mica este de aproximativ 8 ani pentru femei si 14 ani pentru barbati", potrivit studiului OECD.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri