Putini au aflat despre faptul ca pentru pictarea icoanelor de la manastirea Agapia marele artist Nicolae Grigorescu a folosit drept modele maicile ce faceau parte din obstea sfantului lacas. "In zugravirea sfintilor s-a inspirit alegandu-si ca modele fie maici din manastire, fie preoti sau localnici din satele din jur. Se spune ca in acea perioada, anii 1858-1861, cand au fost realizate picturile, maicile veneau mai tarziu in biserica, se asezau in strane si isi contemplau propriile chipuri pictate pe zidurile lacasului.
Tanarul artist ii marturiseste prietenului sau, scriitorul Alexandru Vlahuta, ca pentru a obtine figura si atitudinea cerute la fiecare personaj s-a inspirat din trasaturile celor din jur. Pe atunci era permis acest lucru, astazi nu”, a spus maica Apolinaria, ghidul de la muzeul Manastirii Agapia, aflata in aceste zile la Iasi. Ea a venit in capitala Moldovei pentru a insoti colectia celor 24 de icoane pictate de Nicolae Grigorescu la Agapia in afara celor zugravite pe zidurile bisericii. Acestea sunt expuse la Muzeul Unirii din Iasi (foto) si pot fi admirate de localnici dar si de turistii aflati in trecere prin localitate pana pe 29 aprilie. Istoria "comorilor” lasate de Grigorescu la manastirea Agapia este una deosebita.

Citeste integral articolul Pasti printre ingerii lui Grigorescu: Povestea minunatelor icoane pictate de marele artist la Agapia pe Jurnalul.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri