In urma cu 40 de ani, la 16 mai, era inaugurat sistemul hidroenergetic Portile de Fier I, cu o putere de 1.050 MW, atat in partea romaneasca, cat si in cea iugoslava, dupa aproape opt ani in care s-a lucrat la acest sistem, scrie Adevarul.ro.

Centrala de la Portile de Fier I este una dintre cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare, iar lacul sau de acumulare are un volum de peste 2.200 de milioane de metri cubi, pe o lungime de peste 270 de kilometri, de la baraj si pana la confluenta cu raul Tisa.

Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier I a fost ianugurat la 16 mai 1972 si are in componenta, pe langa cele doua centrale hidroelectrice, si barajul deversor cu 14 campuri, cate 7 pentru fiecare parte si doua ecluze. Prin dimensiunile sasurilor si prin cadere, ecluzele de la Portile de Fier I se inscriu in lista celor mai mari constructii de acest gen din lume. Ecluza romana a fost pusa in functiune la 3 august 1969, iar primul agregat la 14 august 1972.

Afla intreaga poveste pe Adevarul.ro.

Foto: captura Adevarul.roTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
"Drona" care aduna gunoaiele din apele Dunarii a ajuns in Romania