Reprezentantii Primariei Arad si BERD au semnat, vineri, un acord de imprumut in valoare de 20 de milioane de euro, din care 9,4 milioane de euro sunt destinati achizitiei a sase tramvaie noi, in timp ce diferenta reprezinta refinantarea unui imprumut BERD din 2009, transmite corespondentul Mediafax.

Acordul de finantare este al treilea semnat de municipalitatea aradeana cu BERD, primul fiind de 20 de milioane de euro, in 2005, iar al doilea de 13 milioane de euro, din 2009. Banii au fost folositi la proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere si a cailor de rulare pentru tramvaie.
Noul acord este in valoare de 20 de milioane de euro, suma care trebuie rambursata in 15 ani, cu o perioada de gratie de trei ani, relateaza Mediafax.

Primarul municipiului, Gheorghe Falca, a declarat, in urma semnarii contractului cu reprezentantii BERD Romania, ca 9,4 milioane de euro din suma obtinuta va fi folosita pentru achizitia a sase tramvaie noi, in timp ce diferenta reprezinta refinantarea imprumutului BERD din 2009.
"Imprumutul vechi avea o anumita dobanda, iar cand am negociat imprumutul nou am obtinut o refinantare in conditii mai avantajoase pentru municipiul Arad", a spus Falca.

Dobanda imprumutului actual este de doi la suta peste Euribor, fata de 3,75 la suta peste Euribor cat era in contractul din 2009 si 2,3 la suta peste Euribor in 2005.

Referitor la achizitia de tramvaie, reprezentantii BERD au declarat ca vor pune la dispozitia municipalitatii o asistenta tehnica in valoare de 180.000 de euro, suma nerambursabila, "in vederea cresterii eficientei serviciilor de transport public si pentru modernizarea sistemului de ticketing", urmand sa fie implementata taxarea electronica.

Licitatia de achizitie va avea loc pana la finele acestui an, iar Primaria va cumpara cate doua tramvaie pe an pana in 2015, la un pret estimativ de 1,5 milioane de euro fiecare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un BMW s-a infipt intr-un tramvai, la Iasi