Romania, la nivelul Chinei - in topul securitatii alimentare

Romania se claseaza pe locul 38, la egalitate cu China, intr-un top al securitatii alimentare, care include pentru 100 de tari, realizat de Econimist Intelligence Unit si sponsorizat de DuPont.

Studiul ia in calcul accesibilitatea, disponibilitatea si calitatea alimentelor din tarile analizate.

SUA, Danemarca, Norvegia si Franta sunt tarile care au cel mai ridicat nivel de securitate alimentara din lume, potrivit studiului.

In topul global, Romania se claseaza pe locul 38 la egalitate cu China, si inaintea unor tari ca Bulgaria, Uncraina, Panama sau Bolivia.

Intre tarile europene, Romania se claseaza insa la coada clasamentului, doar Belarus, Ucraina si Bulgaria fiind pe pozitii mai proaste in top. In afara de aceste trei tari europene, pozitii mai proaste decat Romania ocupa state ca Guatemala, India, Ghana, Thailanda sau Vietnam.

Totusi, intr-un top realizat in functie de veniturile populatiei, Romania, care este clasificata la venituri upper middle, se claseaza pe locul 11, tot la egalitate cu China. In zona upper middle au intrat 28 de tari. Chile, Rusia si Mexic sunt statele care au cel mai mare punctaj pe aceasta categorie. Belarus si Bulgaria sunt singurele doua piete europene care au intrat la acesta categorie. Cele mai multe piete europene sunt la categoria venituri mari, in timp ce Ucraina este la categoria lower middle income.

Cum s-a calculat indexul de securitate alimentara?

Accesibilitatea alimentelor s-a calculat in functie de urmatorii indicatori:ponderea cheltuielilor pentru alimente in totalul veniturilor, ponderea populatiei care traieste la granita saraciei, PIB per locuitor, tarifele de import ale produselor alimentare, programele de siguranta alimentara si accesul la finantare al fermierilor.

Disponibilitatea alimentelor s-a calculat in functie de stocuri, cheltuieli publice pentru cercetare si dezvoltare in agricultura, infrastructura din agricultura, volatilitatea productiei agricole si riscul de stabilitate politica.

In ceea ce priveste criteriul calitatii, aici s-au luat in calcul, printre altele, meniul diversificat, angajamentul guvernului de a creste standardele nutritionale sau calitatea proteinelor (se calculeaza prezenta unor amino acizi esentiali in meniul mediu al populatiei).

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri