Intr-o scrisoare adresata cotidianului Financial Times dupa aparitia articolului "To Victor the spoils" in 12 iulie, in care se face o comparatie intre criza constitutionala din Romania si situatia din Ungaria, Ferenc Kumin, adjunctul secretarului de stat pentru Comunicare Internationala in Guvernul ungar, sustine ca de fapt cele doua procese "sunt foarte diferite in toate privintele", scrie Mediafax.

"Este adevarat ca (premierul ungar Viktor) Orban a condus o reforma extinsa a institutiilor publice ale Ungariei de cand a preluat functia. Aceste reforme erau esentiale pentru revitalizarea si reinnoirea Ungariei dupa ani intregi de derapaje care au saracit tara din punct de vedere institutional si economic", a afirmat el.

Cum arata comentariul Financial Times? Potrivit publicatiei britanice, UE are o noua forma de contagiune fata de care sa isi faca griji, si anume practici antidemocratice in noi state membre, foste comuniste, ca Ungaria si, acum, Romania, unde Guvernul lupta pentru putere cu presedintele, iar Constitutia risca sa fie calcata in picioare.

Intr-un editorial intitulat cu un joc de cuvinte "To Victor the spoils" ("Prada este a invingatorului"), Financial Times (FT) a atras e atentia asupra luptei pentru putere dintre Guvernul de la Bucuresti si presedintie, in urma caruia presedintele risca sa fie demis prin referendum, avertizand ca modul in care s-a comportat Executivul Romaniei reprezinta un pericol atat pentru tara, cat si pentru alte state.