“Este vorba de posturile care s-au vacantat dupa data de 1 ianuarie 2012, astfel incat ocuparea acestora nu determina un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate si cheltuielile de personal aferente sunt prevazute in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a publicat, pe pagina web proprie, un proiect de Hotarare de Guvern privind posturile vacantate dupa data de 1 ianuarie 2012 de personal de specialitate si auxiliar din sistemul sanitar.

Masura de deblocare a posturilor ar urma sa fie aplicata in a doua jumatate a lunii august, „dupa ce proiectul de act normativ va incheia perioada de dezbatere publica si va fi aprobat de Guvernul Romaniei", potrivit unui comunicat al ministerului. Scopul masurii de deblocare a posturilor este reducerea deficitului de personal din sistemul sanitar.

„Pe parcursul a trei ani, un numar de 21.216 posturi au fost vacantate, iar in prima jumatate a anului 2012 s-au vacantat un numar de 2.766 posturi, astfel creandu-se un spatiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activeaza in unitatile sanitare", se arata in comunicatul MS.

Reprezentantii MS mai precizeaza ca, in primavara anului acesta, ministrul de resort a mai deblocat 500 de posturi in sistemul sanitar, atat in unitatile din reteaua proprie, cat si in cele administrate de autoritatile locale.

„Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt in curs de desfasurare", potrivit MS.