La fel ca si pana acum, pentru asigurarile obligatorii, asiguratii vor plati contributia la Fondul National de Asigurari Oligatorii de Sanatate (Fond). Niciun cetatean nu va plati mai mult la fondul de asigurari, deci contributia ramane aceeasi, dar vor aparea trei pachete de servicii de sanatate:

1. Pachetul minimal de servicii de sanatate – PMSS

Cui se acorda: cetatenilor romani, cetatenilor straini si apatrizilor care au drept de lunga sedere sau au domiciliu in Romania.
Ce cuprinde PMSS: servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, inclusiv serviciile acordate in cazul urgentelor prespitalicesti si al urgentelor medico-chirurgicale in unitatea de primire urgente (UPU) si in compartimentul de primire urgente (CPU).

2. Pachetul de servicii de sanatate de baza – PSSB

Cui se acorda: persoanelor asigurate.
Ce cuprinde PSSB: serviciile de sanatate, profilactice si curative, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si se suporta din Fond.

3. Pachetul social de servicii de sanatate – PSSS

Cui se acorda: asiguratilor cu venituri mici si persoanelor asistate social.
Ce cuprinde PSSS: servicii de sanatate cu risc functional/vital altele decat cele din PSSB, decontate de la bugetul de stat.

Important de mentionat este ca, potrivit proiectului de lege, serviciile de sanatate sunt definite drept „serviciile medicale preventive, curative si de recuperare, ingrijirile medicale la domiciliu, medicamentele, dispozitivele medicale si alte tipuri de servicii, furnizate de catre persoanele fizice si juridice autorizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii”.

Asigurarile obligatorii de sanatate vor putea fi incheiate la o societate de asigurari sau la o societate mutuala de asigurari. Actualele case de asigurari de sanatate se vor transforma in societati mutuale de asigurari de sanatate, conform proiectului. Astfel, cele 42 de case de asigurari din prezent se vor transfera in 8-10 societati mutale de asigurari, cetatenii putand incepe adeziunile din 2013 daca legea va fi adoptata in forma propusa de proiect.

Conform acestuia, asiguratul se poate inscrie fie la o societate mutuala de asigurari de sanatate, fie la un asigurator privat. „Pachetul de servicii de baza urmeaza asiguratul fie la asiguratorul privat, fie la societatea mutuala”.

Pentru serviciile de sanatate care nu vor fi acoperite de stat, asiguratii vor putea sa incheie asigurari facultative pentru servicii de sanatate suplimentare si complementare pachetului de servicii de sanatate de baza (PSSB).

Citeste si:

Cu privire la asigurarile facultative, in proiectul de lege se precizeaza ca:

- Pentru serviciile de sanatate de tip complementar se suporta total sau partial contributia personala a asiguratilor pentru unele servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB).

- Pentru serviciile de sanatate de tip suplimentar de suporta total sau partial plata pentru orice tip de servicii necuprinse in pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB), optiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, conditii hoteliere superioare, alte servicii de sanatate specificate in contractul de asigurare facultativa.

Cine este scutit de la plata contributiei pentru sanatate

Scutiti de plata contributiei la sanatate vor ramane: „copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la varsta de 18 ani si pana la 26 de ani numai daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca; tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Proiectul unei noi legi a sanatatii a fost lansat in dezbatere publica la inceputul lui iulie. Premierul Victor Ponta a precizat la mijlocul lunii curente ca Guvernul va adopta proiectul noii legi a sanatatii, act normativ ce va fi aprobat si de Parlament in septembrie sau cel tarziu in octombrie.

Vezi in documentul anexat proiectul noii legi a sanatatii.