6 August 2012

Crucea uraniului: povestea minerilor iradiati pentru 1.200 de lei pe luna



In localitatea Crucea, in Suceava, 300 de ortaci au ales sa traiasca mai putin decat altii pentru numai 1.200 de lei pe luna. Ortacii s-au blocat acum in singura mina de uraniu functionala din Romania, in semn de protest pentru lefurile prafuite, scrie Adevarul.ro.

„A iesit de la mina si apoi l-au lasat picioarele, iar incet, incet a murit. De acolo, de la uraniu i s-a tras", sunt cuvintele pe care Verginia Dobrovolschi le foloseste de fiecare data cand vine vorba de sotul ei. Iar povestea trista a ei poate fi trasa la indigo pentru sute de familii din zona Stulpicani - Ostra - Crucea - Brosteni, din judetul Suceava. Sunt oameni care au intrat la 300 de metri sub pamant pentru a extrage uraniul necesar functionarii Centralei Nucleare de la Cernavoda, iar unii au platit un pret mare, mult prea mare, pentru painea pe care au castigat-o cu sudoarea fruntii.

Pana acum cativa ani, ortacii care intrau in minele de uraniu apartinand Sucursalei Crucea a Companiei Nationale a Uraniului aveau macar consolarea unui salariu motivant. De vreo patru ani, salariul minerilor a inghetat, iar odata cu trecerea timpului tensiunea acumulata a devenit tot mai puternica. A rabufnit saptamana aceasta, cand ortacii nu au mai indurat umilinta unui salariu de mizerie si s-au blocat in subteran.

Citeste articolul complet pe Adevarul.ro.

Sursa foto: Adevarul.ro.



Citeste si