Primele sase luni din acest an par sa arate semne de imbunatatire a pietei muncii, aceasta perioada fiind marcata de o usoara crestere a salariului mediu brut din companiile nationale si multinationale, potrivit unui studiu realizat de PayOut Payroll & Outsourcing si Zuchetti Romania. Vezi cum au evoluat disponibilizarile.
Astfel, potrivit studiului, care a analizat 127 de companii, in intervalul ianuarie-iunie, s-a constatat o usoara crestere cu 3.2% a salariului mediu brut in companiile participante la studiu, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cele mai importante cresteri fiind inregistrate de Comert (+5.2%) si Productie (+4.8%), in timp ce sectorul economic care a avut cea mai mica crestere este Agricultura cu doar 0.8%.


In plus, cresterea usoara salariala din primele 6 luni a fost insotita si de o crestere de 3.7% a numarului de angajati in companiile analizate, fata de perioada aferenta a anului precedent.



Numarul de angajati a crescut cel mai mult in companiile cu activitati de Productie (+7.3%), crestere care a compensat scaderea inregistrata in randul companiilor cu activitati din Comert (-0.7%). Celelalte sectoare industriale au inregistrat evolutii nesemnificative.

Cu toate acestea, comparativ cu anul 2011, a crescut si numarul disponibilizarilor efectuate in randul companiilor analizate, angajatorii profitand de prevederile noului Cod al Muncii intrat in vigoare in prima jumatate a anului 2011, prevederi care permit angajatorilor o mai mare libertate in relatia cu angajatii neperformanti.

Studiul a fost realizat pe un numar de 127 companii nationale si multinationale, insumand 14.600 de angajati. Domeniile de activitate in care firmele participante la acest studiu activeaza sunt: Productie 47%, Servicii 29%, Constructii 7%, Comert 4%, Agricultura 2%, Alt domeniu de activitate 11%,

PayOut Payroll & Outsourcing este unul dintre cei mai importanti competitori pe piata de externalizare a serviciilor de calcul salarial si administrare de personal. Avand birouri deschise in Bucuresti, Timisoara si Cluj Napoca, PayOut calculeaza salariile pentru angajatii a peste 80 de companii din Romania, printre acestea numarandu-se Mango, Banca Ifis, Cielo Venezia 1270, Lindstrom, Transmec, Anton Industries (parte din grupul Benetton) sau Cmed.

Solutiile Zucchetti includ aplicatii pentru elaborarea salariilor, solutii de gestiune prezente si absente, control acces si gestiune resurse umane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri