Presedintele Traian Basescu afirma, in mesajul transmis cu prilejul Zilei de Comemorare a victimelor Holocaustului din Romania, ca istoria Holocaustului trebuie asumata ca parte a istoriei nationale, apreciind ca au existat in istoria Romaniei momente de rascruce, la care s-a raspuns gresit.

"Istoria Holocaustului din Romania trebuie asumata ca parte a istoriei nationale; este un proces complex, care presupune intrarea in constiinta oamenilor a gravitatii genocidului si a comportamentului uman care l-a provocat. De asemenea, o societate matura trebuie sa isi puna problema identitatii sale. Au existat in istoria noastra momente de rascruce, carora le-am raspuns gresit, in logica aparent corecta sustinuta de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume intreaga", sustine seful statului, potrivit sursei citate de Mediafax.

Traian Basescu afirma ca este necesar ca istoria Romaniei sa fie cunoscuta si evaluata critic, el aratand ca antisemitismul si xenofobia trebuie combatute in conditiile in care, din pacate, sunt si astazi activate de revenirea miturilor national-comunismului.

"Astazi suntem animati de dorinta de a construi impreuna o civilizatie a pacii si a concordiei, in care sa putem impartasi valorile care ne definesc si in care credem: demnitatea umana, libertatea, curajul, solidaritatea. Aceste valori trebuie aparate atat de catre institutii cat si de societatea civila, printr-un exercitiu permanent care ne cere sa fim constienti de drepturile, dar mai ales de responsabilitatile care ne revin in spatiul public. Este necesar sa cunoastem si sa evaluam critic istoria noastra recenta si, totodata, sa combatem antisemitismul si xenofobia care, din pacate, sunt si astazi activate de revenirea miturilor national-comunismului", arata seful statului.

Traian Basescu precizeaza ca Ziua Comemorarii a Victimelor Holocaustului din Romania e o zi de "adanca emotie", in care se evoca suferintele cutremuratoare ale victimelor Holocaustului din Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ciolos: Raul trebuie taiat de la radacina. Guvernul trebuie sa plece