Administratorul unei firme din Ilfov si un medic psihiatru din Giurgiu care au obtinut fraudulos decontarea unor retete fictive sau falsificate au fost retinuti pentru 24 de ore, prejudiciul provocat de cei doi Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate fiind de aproape 125.000 lei, informeaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Giurgiu, joi dimineata a fost facuta o perchezitie in orasul Magurele, judetul Ilfov, la locuinta administratorului unei societati comerciale care are ca obiect principal de activitate comercializarea produselor farmaceutice, iar in urma acesteia au fost ridicate mai multe inscrisuri si tehnica IT.

"Politistii Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei municipiului Giurgiu, sub coordonarea procurorilor Parchetului Judecatoriei Giurgiu au reusit probarea activitatii infractionale a administratorului societatii comerciale si a unui medic psihiatru din Giurgiu care au obtinut fraudulos decontarea mai multor retete fictive sau falsificate", a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Giurgiu, comisar Cristian Suta.

Conform sursei citate, politistii au stabilit ca, in perioada 2011-iunie 2012, administratorul societatii comerciale, prin contractele de furnizare de medicamente, a indus in eroare Casa de Asigurari de Sanatate Giurgiu privind eliberarea medicamentelor compensate catre pacientii asigurati, prezentand prin intermediul angajatilor celor doua puncte de lucru ale farmaciei din municipiul Giurgiu decontari lunare avand la baza retete falsificate de medicul S.D. si de asistentele de la cabinetul medical individual al acestuia.

Prin aceasta metoda, cei doi au obtinut fraudulos decontarea contravalorii medicamentelor mentionate in retete, care in realitate nu au fost eliberate de farmacii persoanelor asigurate, provocand Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate un prejudiciu de 124.102,05 lei si obtinand aprobarea pentru decontarea a inca 121.780,10 de lei, suma care nu a fost inca platita.

Atat administratorul firmei de medicamente, cat si medicul psihiatru din Giurgiu au fost retinuti de politisti pentru 24 de ore, pentru inselaciune, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata, respectiv complicitate la aceste infractiuni, urmand ca in cursul zilei de joi sa fie dusi la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu, cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au dispus, in cursul lunii octombrie, inceperea urmaririi penale fata de 22 de persoane, medici si farmacisti, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, luare de mita, dare mita si spalare de bani.

In dosarul eliberarii de retete false, in care medici si farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice sunt acuzati ca au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false si au produs astfel un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au emis, marti, ordonante de retinere pentru 13 inculpati, ulterior cerand instantei arestarea a 12 dintre acestia.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri noapte, arestarea preventiva a noua persoane dintre cele retinute in dosarul eliberarii de retete false, in cazul altor trei fiind dispusa interdictie de a parasi localitatea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca printre persoanele retinute sunt mai multi sefi de farmacii din lantul Dona, un medic psihiatru si administratori ai unor firme.

Potrivit procurorilor, medicii si farmacistii din cadrul aceleiasi retele farmaceutice au fraudat bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin compensarea frauduloasa a contravalorii unor retete false, producand un prejudiciu de aproximativ 1,6 milioane de lei.

Medicii acuzati ca falsificau retete prescriau tratamente pe numele unor pacienti care nu fusesera consultati, apoi le trimiteau unor farmacisti din cadrul aceleiasi retele farmaceutice, in baza unor intelegeri, care falsificau semnaturile beneficiarilor si le decontau la CNAS, banii fiind spalati prin introducerea intr-un circuit comercial licit.

Farmacia realiza astfel un profit, intrucat primea de la Casa de Asigurari de Sanatate valoarea decontata a medicamentelor, fara ca acestea sa iasa fizic din stoc.

Totodata, farmacistii implicati obtineau un profit personal deoarece, crescand in mod artificial vanzarile, obtineau prime in plus fata de salariu, sustin procurorii.

La randul lor, medicii primeau, de regula la sfarsitul fiecarei luni, sume de bani sau bunuri in valoare de 3%, uneori pana la 5%, din valoarea totala a retetelor false eliberate.

Un alt mod de operare consta in aceea ca medicul prescria retete cu acoperire intr-o situatie reala, in urma consultarii reale a pacientilor.

"Ulterior, in baza unei intelegeri prealabile cu farmacistul si prin incalcarea normelor deontologice privind exercitarea atributiilor de medic, fie determina pacientul sa prezinte reteta la o anumita farmacie, directionandu-l acolo in vederea ridicarii medicamentelor numai din aceasta farmacie, si nu dintr-o farmacie concurenta, fie nu inmana reteta pacientului, ci direct farmacistului, pentru a se asigura ca reteta nu este prezentata in alta parte, iar ulterior dadea medicamentele ridicate din farmacie pacientului", au precizat procurorii.

Si in aceste cazuri, medicii primeau lunar bani sau bunuri in valoare de 3-5% din valoarea totala a retetelor false eliberate.
Peste 4.000 de retete false au fost eliberate de medicii acuzati de coruptie si inselaciune pe numele unor pacienti care nu au fost consultati si nici un au solicitat vreun tratament, unii dintre "beneficiarii" tratamentelor administrate de acestia fiind persoane decedate. Procurorii care instrumenteaza ancheta in cazul eliberarii retetelor false au descoperit ca medicii cercetati in acest caz au intocmit peste 4.000 de astfel de retete, au declarat oficiali din Parchetul Capitalei.

In acest dosar, din luna martie 2012 pana in prezent au fost audiate peste 700 de persoane in numele carora au fost emise retete, au precizat procurorii.

(sursa foto: freedigitalphotos.net)


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si