Omul de afaceri Nelu Iordache ramane in arest, a decis definitiv, vineri, Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care i-a respins recursul fata de hotararea Tribunalului Capitalei de emitere pe numele sau a unui mandat de arestare preventiva pentru fapte de coruptie, informeaza Mediafax.
La termenul de vineri al procesului, apararea lui Iordache a aratat ca, in opinia sa, acesta este nevinovat si ca, daca ar fi lasat in libertate, nu ar mai putea derula operatiuni comerciale, intrucat firma sa, Romstrade, se afla in procedura de insolventa.

In acest context, procurorul anticoruptie al sedintei le-a spus judecatorilor Curtii ca omul de afaceri prezinta un grad ridicat de pericol, anuntand ca el este cercetat penal in alte trei dosare de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Potrivit magistratului anticoruptie, Nelu Iordache ar fi cercetat intr-un dosar in care omul de afaceri a luat bani pentru lucrarile privind drumul Alexandria - Craiova, iar intr-un altul pentru lucrarile de pe centura Bistritei.

Procurorul anticoruptie a aratat ca in al treilea dosar, in care este cercetat, omul de afaceri este chiar denuntatorul. Concret, a explicat procurorul dupa momentul arestarii Iordache s-a hotarat sa vorbeasca si l-a denuntat pe un functionar din Ministerul Transporturilor despre care a spus ca i-a dat 33.000 de lei pentru ca acesta sa faciliteze urgentarea incasarii unor fonduri ce-i fusesera aprobate omului de afaceri.

Potrivit procurorului DNA, desi a facut denunt impotriva angajatului de la CNADNR-MT (Compania nationala de autostrazi si drumuri nationale din Ministerul Transporturilor-n.r.), procurorii anticoruptie au inceput cercetarile penale si in cazul omului de afaceri in acest ultim caz.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins recursul lui Iordache, astfel ca acesta va fi cercetat in continuare in stare de arest.

Procurorii anticoruptie il acuza pe Nelu Iordache de faptul ca, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25 de milioane de lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrare finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte din suma destinata pentru constructia autostrazii, respectiv 9.724.780 de lei, ar fi fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care Nelu Iordache era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. Alti 9.861.000 de lei au fost retrasi in numerar, "cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive", sustin procurorii anticoruptie.

"O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare-cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal sapte dintre aceste contracte. In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC Romstrade SRL sa falsifice documente justificative.

Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii", a precizat DNA.

Procurorii au mai aratat ca, pentru a ascunde provenienta acestor bani, Nelu Iordache i-ar fi trecut in facturi care atestau operatiuni fictive prin firmele administrate de complicii sai. Banii s-ar intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL, deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Astfel, Tribunalul Bucuresti a decis, in 2 decembrie, arestarea preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, la propunerea procurorilor DNA care il cerceteaza pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii alocati pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad, delapidare, fals in inscrisuri si spalare de bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri