Judecatoria Sectorului 4 a inregistrat, miercuri, cererea de eliberare din inchisoare a lui Adrian Nastase inainte de termen si a stabilit ca dosarul sa fie judecat in 12 februarie, insa avocatii fostului premier au cerut schimbarea acestuia, considerand ca termenul este prea lung, scrie Mediafax.

Instanta a respins, joi, cererea avocatilor lui Adrian Nastase, astfel ca cererea acestuia de eliberare din inchisoare va fi judecata la termenul stabilit initial.

Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, declara ca s-a cerut un alt termen, in ianuarie, intrucat daca cererea va fi judecata in 12 februarie, practic s-ar pierde zilele scazute din pedeapsa primita de Adrian Nastase, respectiv perioada din 20 pana in 26 iunie 2012 cand fostul premier a fost internat in Spitalul Floreasca.

Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, miercuri, constatand ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a precizat ca membrii Comisiei au luat in calcul pentru avizul favorabil activitatile desfasurate de Adrian Nastase in penitenciar, precum si faptul ca acesta a publicat trei carti.

Cazacu a mai spus ca au fost luate in considerare in stabilirea perioadei de executare a pedepsei si zilele petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca, scazute din pedeapsa in urma unei decizii a instantei.

Adrian Nastase este incarcerat din iunie 2012, dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

In 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara ca Nastase ar mai avea de executat, dupa calculele apararii, 35 - 36 de zile de inchisoare din condamnarea primita in dosarul "Trofeul calitatii" si ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

In 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zile petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.

Pe de alta parte, instanta suprema va lua in discutie in 14 ianuarie contestatia in anulare formulata de avocatii lui Adrian Nastase in cazul condamnarii sale.

In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.