14 Februarie 2013

Reactia ambasadorului Marii Britanii, despre scandalul carnii de cal: Trebuie sa stabilim faptele!



Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a declarat, la Sibiu, ca exista o "ingrijorare importanta" in tara sa, fiindca oamenii "au cumparat ceva care nu a fost carne de vita", dar ca trebuie stabilite mai intai faptele, fara a fi facute speculatii.

Intrebat, intr-o conferinta de presa la Sibiu, cum comenteaza scandalul iscat in jurul carnii de cal vanduta ca si carne de vita, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Martin Harris, a spis ca este important sa se stabileasca intai faptele si abia apoi sa se traga concluziile, transmite Mediafax.

"In ceea ce priveste situatia legata de carnea de vita, avem o intalnire azi (miercuri - n.r.) in Bruxelles, cu ministrii, deci Guvernul britanic este in legatura cu autoritatile romane, franceze si din alte tari membre. Ce este important este sa putem stabili faptele inainte de a trage concluziile. In acest moment suntem in aceasta faza, dar, evident, este o ingrijorare importanta in Marea Britanie", a spus Harris.
Potrivit acestuia, ingrijorarea britanicilor tine de faptul ca "au cumparat ceva care nu a fost carne de vita".

"Trebuie sa stabilim faptele. In acest moment este o ingrijorare importanta in Marea Britanie, fiindca oamenii au cumparat ceva care nu a fost carne de vita si trebuie sa stabilim faptele, si nu sa speculam. Nu trebuie sa tragem concluziile", a spus Martin Harris.

Intrebat cum comenteaza faptul ca a fost descoperita carne de cal ambalata ca si carne de vita chiar in unitati de procesare din Marea Britanie, Martin Harris a precizat ca si autoritatile britanice fac investigatii amanuntite.

"E evident ca sunt investigatii in Marea Britanie. Noi am propus, impreuna cu Comisia Europeana, o intalnire azi pentru a rezolva aceasta problema", a adaugat Harris.

Ambasadorul Marii Britanii se afla, miercuri, intr-o vizita in municipiul Sibiu, fiind insotit de mai multi experti britanici din sectorul turism, dar si de oameni de afaceri. Martin Harris a participat la un seminar pe teme turistice organizat de catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, dar are si intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100% - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins insa aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.



Citeste si