Unul din patru detinuti din penitenciarele romanesti presteaza zilnic activitati lucrative si ajunge sa castige sume decente intr-o luna, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor. Afla ce alte avantaje au detinutii, dar si angajatorii.
In anul 2012 Administatia a incasat 29,6 milioane de lei din munca prestata de persoanele private de libertate.

La sfarsitul anului 2012 in unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) se aflau 31.817 persoane private de libertate, in crestere de la 30.694 detinuti in anul anterior.

Zilnic, anul trecut au lucrat in medie 8.054 de persoane private de libertate.

"Persoanele private de libertate au fost folosite la munca in anul 2012 preponderent pentru munci necalificate in constructii si agricultura, dar gama activitatilor desfasurate in alte domenii este foarte variata, respectiv salubrizare, reciclare, intretinere spatii verzi, sapaturi, tamplarie, croitorie, confectionat incaltaminte, ambalaje, confectii metalice, mobilier, legatorie, panificatie, prelucrare a lemnului, tamplarie PVC, etc", se arata in datele ANP.

Cat castiga detinutii care muncesc

Persoanele private de libertate beneficiaza de program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 40 de ore pe saptamana, cu doua zile consecutive de repaus saptamanal.

In 2012 remuneratia medie a unei persoane private de libertate a fost de 826 de lei pe luna, respectiv 4,88 lei pe ora.

"Din aceasta suma, persoanei private de libertate ii revine o cota de 40%, venit impozabil. Restul de 60% revine Administatiei Nationale a Penitenciarelor, constituind venituri proprii folosite pentru imbunatatirea conditiilor de detentie", potrivit ANP.

Mai mult, in functie de varsta persoanei private de libertate, durata programului zilnic de lucru, munca prestata in timpul noptii sau caracterul remunerat/neremunerat al muncii prestate se considera ca executate in vederea acordarii liberarii conditionate un numar de 0,25, 0,33, 0,5 sau o zi pentru fiecare zi de munca.

"Urmare a muncii prestate, persoanele private de libertate pot fi propuse pentru liberare conditionata inaintea executarii fractiei din pedeapsa prevazuta de codul penal", conform datelor ANP.

Cum pot apela firmele la serviciile detinutilor

Persoanele private de libertate nu pot fi angajate de operatorii economici, iar acestia nu au calitatea de angajatori pentru persoanele private de libertate. Cu toate acestea, operatorii economici pot incheia contracte de prestari servicii cu penitenciarul, care au ca obiect realizarea unor produse sau lucrari prin munca persoanelor private de libertate.

Firmele care incheie astfel de contracte au o serie de avantaje, printre care se numara:

- asigurarea unui numar constant de persoane private de libertare pe toata perioada derularii contractului, tinand cont de nevoile beneficiarului;
- continuitatea serviciilor prestate pe intreaga perioada de derulare a lucrarilor;
- posibilitatea folosirii acestor persoane atat la lucrari necalificate, cat si la activitati calificate, conform aptitudinilor si specializarii acestora;
- negocierea tarifelor in functie de complexitatea lucrarilor efectuate sau a serviciilor prestate, durata contractului si numarul de persoane private de libertate implicate;
- cheltuielile totale ale desfasurari activitatii sunt exclusiv cele determinate de remunerarea acestora pentru lucrarile efectuate, conform tarifului stabilit in constact, si nu implica contriburii financiare sau plata unor taxe suplimentare;
- siguranta asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor si utilajelor folosite in perioada derularii lucrarilor;
- paza si hrana persoanelor private de libertate sunt asigurate de catre administratia locului de detinere, fara a implica alte costuri suplimentare.

In aceste conditii, Administatia Nationala a Penitenciarelor estimeaza ca va inregistra in acest an o crestere de 5% a veniturilor realizate din munca prestata de persoanele lipsite de libertate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri