Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru - academic, societate civila, alesi locali si demnitari - precum si un comitet tehnic interministerial.
Dragnea a anuntat, intr-o conferinta de presa, demararea procesului de regionalizare-descentralizare in Romania, prezentand un memorandum adoptat de Guvern privind masurile necesare, potrivit Mediafax.

El a precizat ca la nivelul Ministerului Dezvoltarii se constituie Consiliul consultativ pentru regionalizare, organism cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni, oferind expertiza de specialitate din domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie, finante publice.

Acest consiliu va functiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcatuit din 10 personalitati din mediul universitar si academic, care va asigura expertiza necesara conturarii profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din alesi locali si reprezentanti ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare si cumulare de propuneri, si un grup de lucru al societatii civile, alcatuit din reprezentanti ai principalelor patronate din sindicate si ONG.

Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ se constituie Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare descentralizare organism cu rol tehnic, condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, in calitate de presedinte, si de vicepremierul Daniel Chitoiu, in calitate de vicepresedinte.

Acest comitet va fi alcatuit din reprezentanti la nivel de ministru, ministru delegat sau secretar de stat din ministerele implicate in procesul de descentralizare cu rolul de a asigura coordonarea acestui proces, iar componenta nominala va fi stabilita de prim-ministru.

Dragnea a mai spus ca la nivelul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale se constituie grupuri de lucru care vor elabora proiecte de acte normative sectoriale pentru transferul competentelor prevazute in programul de guvernare.

El a aratat ca obiectivele strategice ale procesului de regionalizare sunt dezvoltarea economica a regiunii, astfel incat in fiecare regiune sa existe cel putin un centru de afaceri, cel putin un aeroport international, un spital regional, o universitate acreditata la nivel international, cel putin un centru sportiv regional polivalent de nivel international.

Dragnea a mentionat principiile regionalizarii, care sunt subsidiaritatea, asigurarea resurselor integrale exercitarii competentelor transferate, responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale si regionale, asigurarea unui proces de descentralizare stabil gradual, predictibil, transparent bazat pe criterii si reguli obiective, echitatea, democratia participativa si cheltuirea eficienta a resurselor financiare.

Ministrul a precizat ca pana la sfarsitul anului se propune formarea acestor regiuni, iar pana atunci trebuie parcurse concomitent trei procese administrative, cum sunt procesul de revizuire a Constitutiei, de elaborare a cadrului normativ necesar organizarii si functionarii regiunilor si a cadrului normativ pentru descentralizarea competentelor catre regiuni, judete, municipii, orase si comune.

Dragnea a spus ca in acest moment nimeni nu stie cate regiuni vor rezulta in urma acestui proces de analiza si nici unde vor fi resedintele acestor regiuni.

Dragnea: In urma regionalizarii, raman toate autoritatile din prezent si se adauga cele regionale


Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca, in urma regionalizarii, va exista si un prefect regional si ca vor ramane si toate autoritatile locale din prezent, respectiv primari, consilieri locali si judeteni.

Dragnea a explicat ca dupa regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului in regiune, in acest moment fiind doua variante: fie cate un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional ajutat de subprefecti in judete.

"Opinia noastra este ca regiunea sa aiba un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasa si regiunea va fi condusa de un presedinte. (...) Daca va fi propus si acceptat, vom institui un prefect regional si sunt variante: prima sa fie un singur prefect regional si subprefecti in fiecare judet sau cate un prefect in fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu si urmareste realizarea programului de guvernare de catre comunitati", a spus Dragnea.

Vicepremierul a spus ca el opteaza ca functia de presedinte de consiliu regional sa fie incompatibila cu aceea de presedinte de consiliu judetean.

El a precizat ca nu se va desfiinta niciun judet, niciun consiliu judetean si ca toate autoritatile locale raman: primari, consilieri locali, consilieri judeteni. In schimb, va aparea in plus nivelul consiliului regional si al presedintelui de regiune.

Dragnea a explicat ca nu va fi o crestere a birocratizarii, pentru ca fiecare cetatean se va adresa la structurile de acum. El a mai precizat ca e posibil ca structurile de personal sa fie mai mici, si astfel vor scadea cheltuielile de personal.

Potrivit lui Dragnea, in urma regionalizarii, "nimeni nu va pierde nimic, niciun cetatean nu va face drumuri in plus, nu va avea costuri in plus, nicio competenta de la judet nu va fi luata, dar competentele de la guvern vor fi trecute la regiuni".

El a precizat ca nu vor fi platite alte taxe, iar oamenii nu vor trebui sa-si schimbe actele de identitate, actele masinii, documente de proprietate.

El a mai spus ca regiunea va fi delimitata astfel incat sa fie suficient de mare pentru a putea implementa proiecte de mare anvergura si suficient de mica pentru a fi aproape de cetatean.

Dragnea a mai aratat ca regionalizarea nu este un proiect politic si nici etnic, precizand ca nu crede ca Harghita, Covasna, Mures ar putea forma singure una dintre regiuni, pentru ca ar insemna sa fie facuta o regiune pe criterii etnice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri