Coplata la externare a fost introdusa incepand cu 1 aprilie si este prevazuta in Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014. Valoarea taxei este stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci lei si nu mai mult de 10.

“Este o masura foarte buna. Nu este o suma mare, de aceeasi bani iti iei o bere sau doua. O asteptam de foarte mult timp, cred ca ajuta la diminuarea numarului de internari. La mine nu a venit niciun pacient care sa-mi spuna ca nu plateste coplata. Daca se va intampla sa avem un pacient recalcitrant vom plati din buzunarul nostru. La noi niciun pacient nu a fost pus sa cumpere medicamente in spital, fase sau alte lucruri necesare pe perioada internarii”, a declarat pentru wall-street.ro Monica Pop, director general al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti percepe o taxa de 10 lei pentru pacientii care se externeaza si care nu fac parte din categoriile exceptate de la coplata (bolnavii cronici din cadrul programelor nationale de sanatate, copiii sub 18 ani, gravidele si lauzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilitati, internari de urgenta).

“Consider ca aceasta taxa este in avantajul tuturor. Sunt zile cand avem si 150 de internari pe zi. Daca facem un calcul rapid intr-o singura zi am putea incasa si 10 mil. lei. Sunt bani pe care ii reinvestim pentru pacienti. (…) Conducerea politica corecta este cea care ii va obliga pe oameni sa plateasca asigurari de sanatate. Daca vom plati cu totii aceste asigurari intr-o singura luna s-ar strange 16 mil. euro. Romanii vor la cel mai bun medic, la cel mai bun spital insa nu vor sa plateasca asigurari de sanatate”, crede Monica Pop.

Pe de alta parte, Dan Capatana, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, sustine ca sistemul de coplata reprezinta o masura cu impact negativ care nu va diminua numarul internarilor in spitalele romanesti. “Ideal ar fi fost sa existe o suma de plata fixa pe zi daca se dorea descurajarea internarilor. Ori acest scop nu a fost atins”, subliniaza Capatana.

Din cele aproximativ 60.000 de internari pe care Spitalul de Urgenta Constanta le face pe an, 70% reprezinta internari in sistem de urgenta, copiii sub 18 ani, gravide si alte categorii exceptate de la plata.

“Din calculele pe care le-am facut la o taxa de 5 lei per pacient banii pe un an ar ajunge la maxim 75.000 de lei, adica 6.000 de lei pe luna, respectiv 1.500 de euro. O suma nesemnificativa. Noi avem un buget lunar de 2 mil. euro”, explica managerul spitalului.

In opinia sa, incasarea coplatii este deosebit de dificila, in conditile in care un pacient care a fost externat trebuie sa achite aceasta taxa la casierie.

“Luati un om in carje si puneti-l sa faca toate aceste drumuri. Un om nu iese sanatos dintr-un spital, ci cu o stare ameliorata”, spune Dan Capatana.

68% dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata in sectorul spitalicesc, arata un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource.

Ce spune un pacient al Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca

Alice, 25 de ani, a fost internata in sistem de urgenta la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, in sectia Chirurgie. Ea a detaliat pentru wall-street.ro experienta celor trei zile de spitalizare. Desi face parte din categoria exceptata de la plata, Alice a achitat la finalul spitalizarii taxa de 10 lei.