Dupa doua saptamani de la introducerea sistemului de coplata parerile privind importanta si aplicabilitatea unei astfel de taxe sunt impartite – pe de o parte unii directori de spitale saluta initiativa care ar putea reduce numarul de internari, in timp ce alte voci din domeniu vad in aceasta o masura cu impact negativ.
Coplata la externare a fost introdusa incepand cu 1 aprilie si este prevazuta in Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014. Valoarea taxei este stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci lei si nu mai mult de 10.

“Este o masura foarte buna. Nu este o suma mare, de aceeasi bani iti iei o bere sau doua. O asteptam de foarte mult timp, cred ca ajuta la diminuarea numarului de internari. La mine nu a venit niciun pacient care sa-mi spuna ca nu plateste coplata. Daca se va intampla sa avem un pacient recalcitrant vom plati din buzunarul nostru. La noi niciun pacient nu a fost pus sa cumpere medicamente in spital, fase sau alte lucruri necesare pe perioada internarii”, a declarat pentru wall-street.ro Monica Pop, director general al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti.

Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti percepe o taxa de 10 lei pentru pacientii care se externeaza si care nu fac parte din categoriile exceptate de la coplata (bolnavii cronici din cadrul programelor nationale de sanatate, copiii sub 18 ani, gravidele si lauzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilitati, internari de urgenta).

“Consider ca aceasta taxa este in avantajul tuturor. Sunt zile cand avem si 150 de internari pe zi. Daca facem un calcul rapid intr-o singura zi am putea incasa si 10 mil. lei. Sunt bani pe care ii reinvestim pentru pacienti. (…) Conducerea politica corecta este cea care ii va obliga pe oameni sa plateasca asigurari de sanatate. Daca vom plati cu totii aceste asigurari intr-o singura luna s-ar strange 16 mil. euro. Romanii vor la cel mai bun medic, la cel mai bun spital insa nu vor sa plateasca asigurari de sanatate”, crede Monica Pop.

Pe de alta parte, Dan Capatana, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, sustine ca sistemul de coplata reprezinta o masura cu impact negativ care nu va diminua numarul internarilor in spitalele romanesti. “Ideal ar fi fost sa existe o suma de plata fixa pe zi daca se dorea descurajarea internarilor. Ori acest scop nu a fost atins”, subliniaza Capatana.

Din cele aproximativ 60.000 de internari pe care Spitalul de Urgenta Constanta le face pe an, 70% reprezinta internari in sistem de urgenta, copiii sub 18 ani, gravide si alte categorii exceptate de la plata.

“Din calculele pe care le-am facut la o taxa de 5 lei per pacient banii pe un an ar ajunge la maxim 75.000 de lei, adica 6.000 de lei pe luna, respectiv 1.500 de euro. O suma nesemnificativa. Noi avem un buget lunar de 2 mil. euro”, explica managerul spitalului.

In opinia sa, incasarea coplatii este deosebit de dificila, in conditile in care un pacient care a fost externat trebuie sa achite aceasta taxa la casierie.

“Luati un om in carje si puneti-l sa faca toate aceste drumuri. Un om nu iese sanatos dintr-un spital, ci cu o stare ameliorata”, spune Dan Capatana.

68% dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata in sectorul spitalicesc, arata un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource.

Ce spune un pacient al Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca

Alice, 25 de ani, a fost internata in sistem de urgenta la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, in sectia Chirurgie. Ea a detaliat pentru wall-street.ro experienta celor trei zile de spitalizare. Desi face parte din categoria exceptata de la plata, Alice a achitat la finalul spitalizarii taxa de 10 lei.
“Prin saloane, oamenii fericiti ca au scapat de ce era mai rau, dar si de tot ceea ce inseamna sistem medical in Romania si urmeaza sa fie externati, isi dau coate si se intreaba daca vor plati coplata. De fapt, de la pacienti, rude, vizitatori pana la personalul medical, toata lumea se intreaba care <<este treaba cu coplata>>. Tot personalul medical pare insa nemultumit de valoarea mica a acesteia. <<Nu ne ajunge nici pentru foaia pe care o folosim, in afara de chitanta pe care o eliberam trebuie sa facem si o copie a acesteia, iar toate datele trebuie trecute intr-un registru>>, spune asistenta care taie o chitanta dintr-un chitantier normal, dar care nu trece vreun numar de inregistrare pe aceasta.

Eu sincer nu cred ca aceasta taxa va schimba ceva, indiferent cat de multi bani primeste sistemul de stat angajatii sunt obisnuiti sa astepte de la oricine, oricat de amarat, o mica <<atentie>>. Bolnavi operati de 2-3 zile, cu dureri groaznice, nu primesc calmante deoarece asistentele, vesnic nervoase, sustin la orice ora ca <<farmacia este goala, ne descurcam si noi cum putem>>.

Prin miracol, daca ii strecori 10 lei in buzunar, <<mai gaseste cate un flacon uitat prin colturile buzunarelor adanci>> (toate au buzunare).
Ar fi minunat daca cei 10 lei ar fi investiti in calmante, sedative, medicatie de prima necesitate, caci poti sa induri un pat ros de soareci, un asternut neschimbat cu saptamanile sau instrumentre ruginite, insa fara medicamente viata in spital e de nesuportat pentru fiecare dintre cei care ajung acolo.

Ma indoiesc ca vor ajunge la cele necesare si cred cu tarie care vor sfarsi tot in buzunarele cuiva”.

1. Credeti ca sistemul de coplata va avea efecte negative in spitale?

2. Vi se pare mare suma pe care ati putea sa o platiti pentru o zi de spitalizare (maximum 10 lei)?





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri