Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere o ordonanta de urgenta prin care vrea sa introduca coplata in sistemul privat de sanatate. Pe scurt, cine se trateaza la privat achita diferenta dintre suma decontata de CNAS si costul real al tratamentului. Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din Romania saluta aceasta initiativa, insa Asociatia Pacientilor o catalocheaza drept "o initiativa socanta".

Executivul a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta prin care pacientii care se trateaza in spitale sunt obligati sa plateasca diferenta dintre suma decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si costul efectiv al tratamentului sau dispozitivului de care a beneficiat. Ministerul Sanatatii spune insa ca diferenta va fi achitata doar in cazul in care pacientii se trateaza in sistemul privat, nu si la stat.

In acelasi timp, Cristian Hotoboc, presedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private din Romania, a declarat pentru Hotnews ca OUG-ul ii va avantaja pe pacienti, care vor plati mai putin decat in prezent pentru o operatie la un spital privat in cazul in care se va introduce "coplata la privat" anuntata de Ministerul Sanatatii.

Sursa citata mai arata ca "este nevoie de o acoperire a costului real pentru actul medical. Acolo unde exista diferente intre costul decontat si cel real, ele pot ajunge pana la 70%".

"In sens strict, contributia personala este definita ca 'parte cu care contribuie cineva la o actiune sau la o cheltuiala comuna'. In practica, contributia personala vine sa acopere diferenta argumentata anterior, existenta sau viitoare, cu scopul cresterii beneficiilor primite.

In termeni specifici sectorului medical, contributia personala ar putea reprezenta o suma platita in mod direct pentru servicii medicale, tratament si medicatie. Pentru sumele astfel incasate, furnizorii de servicii medicale si medicamente elibereaza facturi. Beneficiile unei astfel de reglementari sunt pe termen mediu, dar mai ales pe termen lung, intr-un sistem care raspunde tot mai greu nevoilor pacietilor", argumenteaza PALMED.

Pacientii vor plati mai putin la privat

Pacientii vor plati mai putin pentru o operatie la un spital privat, in cazul in care se introduce "coplata la privat", a explicat Cristian Hotoboc pentru HotNews.ro.

De exemplu, o interventie chirurgicala simpla precum apendicita costa 6.000 de lei la un spital privat. La acest cost se adauga si 2-3 zile de spitalizare, care ajung la 1.000 - 1.500 lei/zi. O parte din aceasta suma va fi acoperita (decontata) in premiera de Casa de Asigurari de Sanatate, potrivit sursei citate.

"Daca va opta pentru a face respectiva operatie la privat, pacientul va mai plati doar diferenta dintre suma decontata de CNAS pentru operatie (cat costa la stat) si pretul de la clinica privata.

La randul lor, spitalele private sunt de acord cu propunerea Ministerului Sanatatii. "O astfel de reglementare ar avea un impact pozitiv major pentru pacienti, asigurandu-le acestora o serie de beneficii, pe mai multe paliere", sustin reprezentantii Retelei de sanatate Regina Maria, intr-un comunicat remis wall-street.ro.

Astfel, au fost mentionate o serie de beneficii: serviciile medicale vor deveni si mai accesibile, va creste standardul de calitate din sectorul medical romanesc, in ansamblu, orice initiativa de finantare asigurand un nivel optim de functionare a sistemului sanitar. Mai mult, se mentioneaza sustinerea investitiilor in sistemul medical romanesc, prin atragerea de noi fonduri, odata cu reglementarea contributiei personale.

"In plus, introducerea unei astfel de masuri va echilibra costurile cu forta de munca si nu numai, costuri care in ultima perioada au adaugat o presiune financiara suplimentara in sistemul medical. In ultimii doi ani, toate cheltuielile din domeniul sanatatii au crescut semnificativ – atat in sistemul public, cat si in cel privat, insa finantarea sistemului nu a crescut proportional", se mentioneaza in comuncatul Retelei de sanatate Regina Maria.

Asociatia Pacientilor: O initiativa socanta

La polul opus, Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Pacientilor, atrage atentia ca pacientii nu vor avea motive de bucurie ca urmare a adoptarii acestui OUG, pentru ca vor fi impovarati, ba mai mult, „vor muri unii, pentru ca nici acum nu avem acces la servicii medicale, dar atunci?”, a declarat indignat reprezentantul pacientilor, potrivit Digi24.

El s-a plans ca reprezentantii pacientilor nu au fost consultati atunci cand a fost elaborat acest proiect de OUG, ci numai furnizorii.

Vasile Barbu contrazice Ministerul Sanatatii si spune ca, potrivit proiectului pus in dezbatere, Casa de Asigurari de Sanatate, prin contractul-cadru, poate la orice serviciu medical sa stabileasca un tarif pana la care plateste, restul este obligat pacientul sa plateasca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri