Conform unui comunicat al PC, propunerea legislativa modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, prin acordarea posibilitatii bunicilor de a beneficia de o suma lunara pentru ingrijirea copilului in situatia in care parintii se intorc la locul de munca, informeaza Mediafax.

PC mentioneaza ca propunerea vine in sprijinul cresterii natalitatii, in sensul incurajarii tinerelor familii de a avea copii, in conditiile in care Fondul ONU pentru Populatie avertizeaza Romania asupra fenomenului imbatranirii populatiei si a degradarii structurii acesteia pe varste.

Conservatorii precizeaza ca sunt multe familii in care bunicii joaca un rol foarte important in cresterea nepotilor, indeosebi la varste cuprinse intre 50 si 65 de ani.

"A fi bunic poate avea numeroase valente pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educatia oferita tinerelor vlastare; beneficii legate de satisfactia de a avea un statut important pe langa proprii copii si de a le fi inca de folos; o legatura emotionala ce satisface nevoia de a da si de a primi dragoste si afectiune", se mai arata in comunicat.

PC precizeaza ca in anul 2008 Bulgaria a modificat "Legea pentru stimularea angajarii fortei de munca", stabilind acordarea "alocatiei de bunic/a", astfel ca bunicii au posibilitatea, de la 1 ianuarie 2009, sa-si ingrijeasca nepotii, pana la implinirea varstei de 3 ani, pentru o suma de 123 euro.

PC mai arata ca in Ungaria se acorda "alocatia pentru ingrijire la domiciliu", in cuantum de 107 euro, parintilor care au grija de copii pana la varsta de 3 ani, respectiv 10 ani pentru copilul cu handicap, sau pentru bunicii care au grija de nepoti cu varsta intre 1-3 ani la domiciliul parintilor.

Si in cazul Bulgariei, si in cel al Ungariei sumele sunt aproximativ egale cu pensia minima pentru limita de varsta, precizeaza PC.

Conform sursei citate, un argument in plus in favoarea propunerii legislative este faptul ca Romania nu beneficiaza de un numar corespunzator de alternative pentru ingrijirea copilului pana la 2 sau 3 ani: sistemul de crese nu reuseste sa raspunda tuturor solicitarilor de preluare si ingrijire a copiilor, alternativa creselor private sau a serviciilor oferite de bone reprezinta un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.

Potrivit propunerii legislative, "in situatia in care parintii copilului se intorc la locul de munca inainte ca acesta sa implineasca 2 respectiv 3 ani, iar copilul ramane in ingrijirea unuia dintre bunici, acesta primeste o suma de bani lunara, echivalenta cu salariul minim net pe economie".

Bunicul beneficiaza de aceasta prevedere la solicitarea expresa a celor doi parinti firesti ai copilului, pana la implinirea varstei de 2 respectiv 3 ani a acestuia, iar suma de care va beneficia bunicul va fi prevazuta in bugetul asigurarilor sociale de stat, se mai arata in propunerea legislativa.