Kelemen: Nu suntem de acord cu regiuni administrative

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma ca Uniunea nu este de acord cu impartirea tarii in "regiuni administrative", intrucat Romania nu are nevoie de "inca un nivel administrativ", acest lucru insemnand ca "judetele vor fi golite".

Kelemen Hunor a declarat, sambata, inainte de sedinta CRU de la Sibiu, ca reprezentantii Uniunii considera ca Romania nu are nevoie de "inca un nivel administrativ", noteaza Mediafax.

"Ideea principala este ca nu credem ca Romania are nevoie de inca un nivel administrativ, de inca un nivel birocratic, pentru ca problemele Romaniei nu stau in lipsa acestui nivel de administratie publica. Vrei, nu vrei, la un moment dat, daca mai infiintezi inca un nivel administrativ, judetele vor fi golite, pentru ca nu centrul cedeaza din putere. Nu faci regionalizare pentru un premier, pentru o coalitie, faci pentru 40-50 de ani. Nu mai trebuie sa scoatem bani din buzunarul oamenilor pentru ca inca un nivel administrativ inseamna costuri in plus, inseamna ca centrele decizionale vor fi mai departe de cetatean. Noi credem ca avem nevoie de regiuni economice mai mici in toata tara. Esecul se datoreaza faptului ca actualele regiuni au fost desemnate prost. Eu cred ca pentru regionalizare trebuie sa mergem la referendum, nu asumare, nu ordonananta. Nu trebuie sa-ti fie frica de cetateni. Trebuie sa-i intrebi pe oameni daca vor sa mearga in alt judet", a afirmat el.

Potrivit acestuia, "judetele bogate vor creste, iar judetele sarace vor deveni tot mai sarace, trebuie judete apropiate ca dezvoltare".

Intrebat in ce regiune ar trebui sa fie maghiarimea si cu ce capitala, Kelemen a raspuns: "Maghiarimea e impartita in mai multe zone. Harghita, Covasna, Targu Mures ar fi o regiune pentru ca au legaturi istorice, economice si e foarte clar ca aici asa trebuie sa se intample. Maghiarimea nu poate fi inghesuita intr-o singura regiune. Noi nu punem pe primul plan argumentul etnic, dar nici nu putem sa facem abstractie de acest lucru".

Kelemen a fost intrebat de jurnalisti daca UDMR spune "nu" regionalizarii.

"Da, spunem nu. Nu suntem de acord cu regiuni administrative", a raspuns el.

Premierul Victor Ponta declara, marti, ca Guvernul poate merge si pe varianta angajarii raspunderii pe regionalizare, in situatia in care va exista un acord politic nu doar al USL, ci al tuturor fortelor politice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Românca depistată cu COVID-19 în Creta s-a plimbat 3 zile înainte de carantină
Setari Cookie-uri