Potrivit unui comunicat, cele doua organizatii solicita "reanalizarea programei de invatamant si modificarea ei pentru incheierea anului scolar pe data de 1 iunie macar pentru clasele I-VIII, ceea ce ar permite familiilor cu copii sa beneficieze de tarife reduse pe litoral".

"Operatorii din turism reprezinta contribuabili la bugetul de stat care doresc sa-si imbunatateasca aportul la produsul intern brut, dar micsorarea vacantelor de vara si cresterea anului scolar aduce o scadere a numarului de zile pe care elevii si le pot petrece in statiunile turistice, depasindu-se si perioada in care acestia pot beneficia de tarife reduse. Este cunoscut faptul ca turistii cu familie vin pe litoral dupa ce copiii intra in vacanta, si tocmai de aceea propunem demararea unei colaborari intre Ministerul Educatiei Nationale si autoritatile din turism pentru stabilirea unei strategii a programului de invatamant care sa tina seama si de programul de vacanta al elevilor din perspectiva ofertei turistice", explica presedintele FPTS, Dan Matei Agathon, scrie Mediafax.

In opinia celor doua organizatii, initiativa Guvernului cu privire la ieftinirea transportului CFR spre litoral este salutara, dar ea trebuie coroborata si cu alte masuri care sa faca posibil un aflux ridicat al turistilor cu familii spre litoral in perioada care li se adreseaza in mod special, adica pana la 15 iunie.

In acest sens, se mai mentioneaza in comunicat, autoritatile ar trebui sa fie mai deschise spre dezbateri serioase cu investitorii in baze turistice de pe litoralul romanesc, acestia fiind singurii care au solutii pentru revigorarea turismului intern.

Vacanta de vara a elevilor incepe in 22 iunie si se incheie in 15 septembrie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei.
Exceptie fac elevii de clasa a VIII-a, care vor incheia cursurile la 14 iunie, precum si cei din clasele terminale ale invatamantului liceal, care vor intra in vacanta la 1 iunie.