14 Iunie 2013

Intentia de vot pentru presedinte: Antonescu, primul loc. Ponta pe II, Isarescu pe III



Intentia de vot pentru presedinte, in varianta candidaturilor separate de USL, il indica pe Crin Antonescu (PNL) pe primul loc cu 30,9%, pe Victor Ponta (PSD) pe locul al doilea cu 23% si pe urmatoarele locuri pe Mugur Isarescu (MP) 17,5% si Mihai Razvan Ungureanu (12,5%), releva cel mai recent sondaj al Agentiei de Rating Politic realizat in perioada 29 mai - 6 iunie 2013.

Prezenta ultimilor doi in lista reduce aproape complet intentia de vot pentru liderul PDL Vasile Blaga la 2,9%. Dan Diaconescu nu mai strange decat 5,9% fata de acum un an cand depasea valori de 15%. Lista de candidati este ipotetica, intentia fiind de a testa limitele si scenariile de comportament in privinta unor bazine de vot.

Pentru alegerile parlamentare intentia de vot pentru partide (luate separat) se mentine in marjele anterioare: PSD este pe primul loc cu 37,2%, PNL pe locul al doilea cu 23%, PDL 9,5%, PPDD 6,8%. Pe termen mai lung se poate observa din analiza realizata de Agentia de Rating un regres al PDL si PPDD fata de alegerile parlamentare. Astfel, PDL a ajuns sa oscileze in jurul valorii de 10% fata de 16% la parlamentare, iar PPDD in zona 7% fata de 14% la parlamentare. "In cazul PDL vorbim de emergenta unor grupuri politice alternative, Miscarea Popluara si Forta Civica-PNTCD care rup din bazinul traditional al PDL cate aproximativ 4%. In cazul PPDD vorbim de lipsa de orizont a aceste formatiuni, inchiderea OTV si deja numeroasele plecari de parlamentari", arata specialistii Agentiei de Rating Politic.

Aceeasi situatie e valabila si pentru votul cu USL si cu alte aliante in lista: USL ar obtine 58,5% din voturi, PDL 9,4%, PPDD 6,7%, iar noile formatiuni din bazinul electoral PDL-Basescu, Alianta FC-PNTCD 5,2% si Miscarea Populara 4,5%.
Scenariul cu un singur candidat USL In cazul intentei de vot pentru presedinte cu un singur candidat USL, Crin Antonescu, si un singur candidat din zona MP-FC-PNTCD scorurile arata o coerenta a bazinului comun PNL-PSD: Crin Antonescu ar obtine 50,4%, iar Mihai Razvan Ungureanu 22,3% din partea Aliantei PNTCD-FC. Schimbarea listei arata ca mare parte din intentia de vot pentru Mugur Isarescu la intrebarea anterioara este motivata de capitalul sau public personal si nu se transfera automat oricarui candidat al acestui bazin electoral. Totodata, observam ca Mihai Razvan Ungureanu nu are potential sa reuneasca mai mult de 22-23% din acelasi bazin electoral, fiind limitat in aceasta sustinere, in timp ce Vasile Blaga obtine aici 7%.
Tema revizuirii Consitutiei In cazul revizuirii Constitutiei toate temele testate intrunesc o majoritate de sustinere (peste 50%). In pofida unor dezbateri publice care asuma „dispretul romanilor pentru Parlament” obsevam ca toate subiectele care privesc intarirea rolului Parlamentului si echilibrul intre puteri sunt bine primite. Singura chestiune ce are o sustinerea mai scazuta, pentru ca este si mai tehnica, este ideea motiunii „constructive” (propunerea unui prim ministru „la schimb”).

Tema regionalizarii este inca neclara pentru o majoritate a romanilor. 53,5% sustin ca le e mai degraba „neclar” ce va insemna regionalizarea. Cu privire la scandalurile din USL din ultima perioada 55,7% dintre cei intervievati spun ca o rupere a USL ar insemna tradarea electoratului care a votat acest bloc politic, iar 41,7% fata de 24,9% vad o relatie de colaborare, mai degraba decat de ostilitate intre partenerii din USL. Aproape la fel de multi in iunie, 49,4%, fata de 51,7% in aprilie, spun ca USL va dura pana la alegerile prezidentiale din 2014.
Sondajul
a fost realizat in perioada 29 mai - 6 iunie, pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 1100 de persoane, cu interviuri telefonice si are o eroare de 2,47%. Cercetarea face parte dintr-o serie de studii si analize ale Agentiei de Rating Politic realizate pentru uz propriu, intitulata „Barometrele Piata politica”.



Citeste si