Romania va beneficia de granturi in valoare de 306 milioane euro de la Spatiul Economic European (SEE) si Norvegia pentru finantarea unor programe precum reforma judiciara si penitenciara, violenta domestica, crima organizata, traficul de persoane, politica de coeziune, mediu si integrarea romilor.

Granturile EEA (European Economic Area-Acord pentru Spatiul Economic European semnat de Norvegia, Islanda si Liechtestein) si norvegiene au fost lansate, vineri, la Palatul Victoria, prin semnarea a patru programe, la eveniment participand ministrul norvegian al Justitiei si Securitatii Publice, Grete Faremo, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, potrivit Mediafax.

Banii sunt alocati pentru perioada 2013-2016 si vor finanta programe si proiecte din 21 de domenii, printre care justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

"Imbunatatirea situatiei populatiei rome din Romania este una dintre prioritatile acestor granturi si tarile europene au responsabilitatea prevenirii excluderii sociale si discriminarii romilor. Granturile sunt orientate catre tarile cu un numar insemnat de romi: Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria si Slovacia. In acest context, dorim sa cooperam cu Romania si am convenit alocarea a minimum 10% din totalul fondurilor alocate unor programe relevante pentru imbunatatirea situatiei romilor", a spus ministrul norvegian al Justitiei, Grete Faremo.

La randul sau, ministrul Teodorovici a aratat ca suma substantiala a finantarilor acordate prin intermediul granturilor SEE si norvegiene pentru aceasta perioada inseamna un sprijin puternic pentru Romania in scopul implementarii de proiecte in domenii precum justitia, protectia mediului energie, societate civila, cercetare, cultura.

Conform cadrului institutional convenit, Ministerul Justitiei va finanta din aceste fonduri implementarea noilor coduri juridice. Totodata, programele norvegiene vor reprezenta un sprijin important pentru eficientizarea activitatii serviciilor de probatiune si imbunatatirea conditiilor de detentie, prin derularea de proiecte care privesc, printre altele, renovarea si dotarea unei aripi a Penitenciarului pentru minori si tineri Bacau sau infiintarea unui centru terapeutic pentru femei in cadrul Penitenciarului Gherla. De asemenea, finantarile vor fi folosite pentru reintegrarea sociala a detinutilor, combaterea violentei domestice, sustinerea cooperarii dintre politia din Romania si Norvegia in lupta impotriva grupurilor criminale organizate si a traficului de persoane.

Pentru perioada de finantare de pana in 2012, Romania a beneficiat de aproape 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, mostenirea culturala si pentru ONG-uri. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementare, rata de absorbtie ajungand la 85%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
The Sun: Traficantii de copii in UK isi construiesc vile in Tandarei