Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca dupa ce Parchetul va comunica mai multe date din ancheta, se va decide daca toti elevii de la Liceul "Bolintineanu" vor sustine proba de miercuri a bacalaureatului, precizand ca deocamdata nu sunt indicii ca lucrarile ar fi fost viciate.
Ministrul Remus Pricopie a spus ca nu se pune problema ca proba scrisa la Limba si literatura romana sustinuta luni sa fie reluata, precizand ca in majoritatea centrelor de examen examenul s-a desfasurat in conditii bune, doar la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" fiind probleme "extrem de grave", scrie Mediafax.

Remus Pricopie a precizat ca 256 de elevi au sustinut proba scrisa la Limba si literatura romana la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

"Din discutii cu procuratura, nu exista indicii ca aceste lucrari ar fi fost viciate. Este vorba de demontarea unui mecanism care ar fi trebuit sa intre in functiune dupa incheierea probelor. Lucrarile nu au fost ridicate, sunt in faza procedurala de verificare. Parchetul va comunica mai multe si, in functie de asta, vom decice daca maine (miercuri, n.r.) vor intra toti la proba de istorie sau de matematica", a mai spus Pricopie.

Ministrul Educatiei a apreciat ca interventia Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a fost prompta si corecta, anuntand ca pentru proba de miercuri de la bacalaureat, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" va fi o echipa noua.
"Toate componentele tehnice functioneaza, la fel si camerele de luat vederi", a mai spus Pricopie.

Ministrul a precizat ca si in alte judete au mai fost probleme, 93 de elevi fiind eliminati din examen.

"Sa speram ca ce s-a intamplat la «Bolintineanu» va fi un semnal destul de clar pentru cei care se gandesc sa mai faca astfel de lucruri", a mai spus Pricopie.

Fosta directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Costica Varzaru a luat bani de la elevi inscrisi la bacalaureat, intervenind sa fie desemnati anumiti supraveghetori "permisivi" si o comisie care sa poata fi influentata in fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta. Procurorii au cerut instantei Tribunalului Bucuresti arestarea ei preventiva.

Procurorii au stabilit ca, in perioada mai-iunie, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de invatamant, astfel incat acestia "sa nu isi indeplineasca in mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului".

"Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri in acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de Limba romana a examenului de bacalaureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru.

Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.

Elevii care au sustinut luni proba de Limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat surse judiciare.

Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de candidati.

La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.
Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Totodata, ISMB a dispus eliberarea din functiile de conducere a directorului si directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si a directorului Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat dupa ce PDL a cerut reluarea probei, ca subiectele probei de Limba romana de la bacalaureat au fost transmise in conditii de securitate, nu exista niciun indiciu de frauda, iar examenul va continua asa cum a fost stabilit.

Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marti a fost sustinuta proba la limba si literatura materna, miercuri va fi proba obligatorie a profilului si vineri proba la alegere a profilului si specializarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri