Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca relatia Frantei cu Romania nu trebuie rezumata la problema romilor, el aratand ca va face tot posibilul ca francezii sa cunoasca mai bine Romania, dar si pentru intarirea parteneriatului strategic Paris-Bucuresti, scrie Mediafax.
El a subliniat, in discursul tinut la receptia organizata la Ambasada Frantei cu ocazia Zilei Nationale, ca nu vrea sa aplice "logica
simplista a stigmatizarii" Romaniei pentru problemele cauzate de romi in Hexagon.

"Si trebuie facuta cunoscuta Romania, mai ales in Franta si eu imi asum pe deplin acest angajament. Am rezumat de prea multe ori in ultimele luni relatiile intre Franta si Romania la problema romilor. Bineinteles ca exista aceasta problema, iar dumneavoastra sunteti primul-ministru care a spus prima oara atat de sincer ca minoritatea roma trebuie sa traiasca in tara sa natala si trebuie sa ii oferite mijloacele in acest sens. Si trebuie sa impartim si misiunea de a lupta impotriva criminalitatii organizate care exploateaza fiinte umane in cersetorie, prostitutie, cu o cooperare politieneasca si judiciara reintarita. Iar Franta trebuie sa isi asume responsabilitatile in aceasta privinta. Dar eu nu vreau sa intru in aceasta logica simplista a stigmatizarii. Vreau si eu, ca si dumneavoastra, sa rezolvam aceste probleme, sa le abordam, dar nu vreau sa rezum relatia cu Romania la aceasta chestiune", a afirmat Jean-Marc Ayrault (foto) in discursul sau tinut in prezenta premierului roman Victor Ponta.

De asemenea, premierul Ayrault a aratat ca, dincolo de acordurile economice incheiate, cel mai mult l-a marcat in vizita la Bucuresti intrevederea cu oamenii de cultura romani, care vorbesc "atat de minunat limba franceza".

"Ceea ce m-a emotionat cel mai mult a fost intalnirea din aceasta dupa-amiaza cu artistii, oameni din lumea culturii, care vorbesc atat de frumos limba franceza si care mi-au transmis acest mesaj: ca esential in relatia dintre Franta si Romania este cultura, limba, valorile pe care le impartasim. (...) Sunteti un membru activ, dinamic al Organizatiei Internationale a Francofoniei, dar trebuie mers mai departe. Aceasta mi-au spus oamenii de cultura, ca trebuie fara incetare sa reinnoim aceasta cunoastere a culturilor noastre. Sa invitam artistii francezi sa vina in Romania, sa invitam artistii romani in Franta", a spus premierul Frantei.

Totodata, el a aratat ca intarirea relatiei bilaterale poate produce rezultate si in plan european, unde cele doua tari au avut pozitii comune in privinta negocierii Politicii Agricole Comune, a acordului comercial cu SUA sau in problema Siriei.

"Este important ca francezii, in numele carora vorbesc astazi, sa cunoasca mai bine Romania, sa cunoasca aceasta tara mare cu peste 20 de milioane de oameni din Europa Centrala si de Est. Este un mesaj de incredere, de amicitie, un mesaj al vointei pentru a reintari relatia economica, culturala si stiintifica dintre tarile noastre. Sa reintarim cooperarea noastra intr-o Europa pe care ne-o dorim mai ambitioasa in privinta cresterii economice si locurilor de munca, pe care o vrem mai solidara in privinta energiei, a asigurarii securitatii si diversitatii surselor de aprovizionare cu energie", a spus premierul Frantei.

El a spus ca ambele tari au o responsabilitate comuna ca la alegerile europarlamentare din mai 2014 partidele xenofobe si eurosceptice sa nu obtina prea multe locuri in forul legislativ european.

"E responsabilitatea noastra comuna ca anul viitor partidele populiste, xenofobe si eurosceptice sa nu aiba prea multe locuri in Parlamentul European. Deci trebuie sa actionam impreuna", a spus Ayrault.



Sursa foto: http://www.gouvernement.fr/premier-ministre/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri