Muzeul Tarii Crisurilor a depus spre aprobare un proiect pentru conservarea rosioarei termale (o specie de peste) si a melcului termal, la fundatia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, detinuta de printul mostenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Proiectul "Reproducerea in captivitate si mentinerea ex situ de populatii de Scardinius racovitzai si Melanopsis parreyssii" a fost aprobat de fundatie si va primi 13.000 de dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor doua specii endemice, in cazul afectarii ireversibile a habitatului lor natural si a populatiilor lor din rezervatie.

"Exista o metoda speciala pentru reproducerea in captivitate a acestor specii. Si, in caz ca habitatul lor se va deteriora, vom avea o rezerva genetica de indivizi pentru repopulare", a declarat Gagiu.

Activitatile din cadrul proiectului vor dura 18 luni si se vor desfasura in colaborare cu Acvariul din Galati si Universitatea "Szent István" din Gödöllő, Ungaria. In cadrul proiectului si-a oferit colaborarea si ihtiologul Jörg Freyhof de la Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries din Berlin (Germania).

Conform obiectivelor proiectului, specialistii din Galati si Ungaria vor face experimentele de inducere a reproducerii in captivitate a celor doua specii endemice, vor colecta impreuna cu reprezentantii muzeului exemplarele necesare din speciile respective si le vor transporta la laboratoarele proprii. Ulterior, vor trimite catre Muzeul Tarii Crisurilor, in termen de 6, 12 si 18 luni, rapoarte asupra rezultatelor, vor mentine in captivitate o rezerva de indivizi, vor reintroduce in rezervatie exemplare obtinute in captivitate si vor publica rezultatele in publicatii stiintifice.

De asemenea, muzeul va mentine in captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse in Vivariul din noul sediu si va desfasura in continuare activitatile de monitorizare a habitatului.

Pe langa acest proiect, muzeul va implementa, in perioada urmatoare, un altul, cu finantare europeana, in care solicitant este Consiliul Judetean. Acest proiect presupune intocmirea de planuri de management pentru cele trei situri Natura 2000 din custodia muzeului: Lacul Peta, Betfia si Tasad.

Sursa foto: http://gsec.abudhabi.ae/Sites/GSEC/Navigation/EN/ExecutiveCouncil/picture-gallery