Premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, a declarat ca formula "Franta, sora mai mare a Romaniei" denota lunga istorie comuna din ultimele doua secole, insa este "depasita" si "paternalista", cele doua tari fiind acum parteneri egali in Europa, conform Mediafax.
"Avem aceasta istorie comuna si ati spus ca Franta este sora mai mare a Romaniei, dar eu cred ca aceasta formulare putin paternalista este depasita. Astazi suntem doi parteneri egali, pe deplin angajati in constructia unei Europe mai unite si solidare care sa mearga impreuna mai departe", a spus Ayrault in discursul sau sustinut in receptia de la Ambasada Frantei, facand referire la expresia folosita anterior de premierul Victor Ponta.

Ayrault a subliniat ca este "rara" deplasarea unui premier al Frantei in afara teritoriului national cu ocazia sarbatorii de 14 Iulie si de aceea este mandru ca prin vizita sa se va inscrie in "frumoasa istorie a relatiilor romano-franceze".

El a amintit de vizita din 1968 a presedintelui Charles de Gaulle, prima a unui lider occidental in Romania comunista, dar si de vizita din 1991 a presedintelui Francois Mitterand, prima vizita a unui sef de stat european in Romania post-revolutionara.

Jean-Marc Ayrault a aratat ca aceasta este si prima vizita in Romania a unui prim-ministru francez dupa 2007.

El a spus ca vizita sa de doua zile a fost "foarte scurta" si ca deja vrea sa se reintoarca "in aceasta frumoasa tara" pentru a descoperi mai multe din peisajele si valorile patrimoniului sau cultural, dar si din realitatile sociale.

Premierul Victor Ponta a afirmat, in discursul sau tinut la receptia organizata de Ambasada Frantei, ca intotdeauna a vazut Franta ca "fratele mai mare, tara cea mai apropiata de Romania".

"Romania a invatat multe de la Franta. Sunt si unele diferente, sunt 200 de ani intre Revolutia voastra si Revolutia noastra, dar acum cred ca diferenta este ceva mai mica. Nu mai sunt 100 de ani intre Franta si Romania si sunt optimist in privinta viitorului", a spus Ponta.

Sursa foto: http://www.gouvernement.fr/gouvernement/inauguration-du-lycee-francais-anna-de-noailles-a-bucarest-par-jean-marc-ayrault

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri