Printul Paul a deschis trei procese la Tribunalul Bucuresti, pentru restituirea unei parti dintr-un teren situat in Sectorul 1 Bucuresti, pe care a fost Ferma Regala Baneasa, si acordarea unor despagubiri pentru o parte din aceeasi proprietate.

Astfel, Printul Paul a cerut instantei obligarea Regiei Autonome Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA si Ministerului Transporturilor la restituirea in natura a suprafetei de 28.780 de metri patrati si obligarea Ministerului Sanatatii si Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino" la restituirea in natura a 28.590 de metri patrati din imobilul de 268.764 metri patrati, cunoscut ca Ferma Regala Baneasa.

De asemenea, Printul Paul a solicitat, in situatia in care restituirea terenurilor in natura nu este posibila, obligarea paratilor la acordarea unor imobile de aceeasi valoare in compensare sau acordarea de masuri reparatorii.

"Desi notificarea a fost depusa in termen legal si a fost insotita de inscrisuri care demonstreaza calitatea Regelui Carol al II-lea de proprietar al imobilului cunoscuta ca Ferma Regala Baneasa, precum si calitatea subsemnatului de persoana indreptatita la restituire, aceasta nu a fost solutionata nici pana in prezent de catre parati", a aratat Printul Paul in actiunea prin care solicita restituirea proprietatii de la ROMATSA si Ministerul Transporturilor.

De asemenea, el a solicitat Tribunalului Bucuresti obligarea Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Protectia Plantelor (ICDPP) Bucuresti la emiterea dispozitiei de acordare de masuri reparatorii prin echivalent pentru 25.642,96 metri patrati din suprafata de 204.460,379 metri patrati.

Citeste si:

Potrivit plangerilor adresate instantei, Printul Paul a cerut in 2002, in baza Legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, restituirea in natura a Fermei Regale Baneasa sau a echivalentului evaluat provizoriu la 2,1 milioane de dolari. Municipiul Bucuresti, prin primar, si-a declinat competenta catre mai multe institutii ale statului care detineau diferite parti din proprietate.

"Consiliul de Administratie al ICDPP a constatat ca subsemnatul am calitate de persoana indreptatita conform Legii 10/2001 in calitate de succesor in linie directa (nepot de fiu) al fostului proprietar, Regele Carol al II-lea, precum si in baza drepturilor succesorale dobandite de la doamna Monique Urdarianu", a mai aratat Printul Paul in plangerea depusa in dosarul prin care a chemat in judecata ICDPP.

El a mentionat ca reprezentantii ICDPP au constatat, printr-o decizie din 26 septembrie 2008, ca imobilul cunoscut ca fosta Ferma Regala Baneasa a fost proprietatea lui Carol al II-lea si ca aceasta a trecut abuziv in proprietatea statului, in baza Decretului nr 38/27 mai 1948 al Marii Adunari Nationale a Republicii Populare Romania privind intrarea in proprietatea statului a bunurilor Regelui Mihai si a membrilor familiei regale, precum si in baza Decretului nr. 905 al Consiliului de Ministri din 19 iunie 1948.

Prin acelasi act, reprezentantii institutiei au decis sa-i restituie Printului Paul 170.924, 975 metri patrati, in natura, din 204.740 metri patrati, insa au respins cererea de restituire in natura a suprafetei de 25.642,96 metri patrati, pentru ca pe suprafata respectiva se aflau cladiri necesare desfasurarii activitatii de cercetare, urmand sa analizeze variantele permise de Legea 10/2001, de acordare a masurilor reparatorii prin echivalent. Intrucat in acest sens nu a mai fost luata o decizie, Printul Paul s-a adresat instantei.

Dosarele au fost inregistrate la Tribunalul Bucuresti la jumatatea lunii iunie, dar pana in prezent nu au fost stabilite primele termene de judecata.

Sursa foto: https://www.facebook.com/pages/Printul-Paul-al-Romaniei/200569779979139