Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ca nu se pot oferi in acest moment informatii suplimentare si mentionand ca presedintele Basescu multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in operatiune.

[UPDATE4] Ungureanu: Cazul Hayssam, exemplar

Fostul ministru de Externe Mihai Razvan Ungureanu a declarat, comentand retinerea lui Omar Hayssam, ca acest caz e exemplar pentru modul in care clasa politica a devenit complice la devalizarea industriei, mentionand ca Justitia functioneaza si ca este mandru de cei din SIE.

Potrivit acestuia, cazul Hayssam este "exemplar" pentru felul in care o parte a clasei politice a devenit complice, alaturi de oameni de afaceri de acest gen, la devalizarea economiei romanesti.

[UPDATE3] Ohanesian: Sunt surprins de aducerea in tara a lui Hayssam

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti rapiti in 2005 la Bagdad, a declara, potrivit Mediafax, ca este surprins de aducerea in tara a lui Omar Hayssam si ca ramane de vazut daca acesta va vorbi, pentru ca are foarte multe de spus, despre rapiri, "oameni politici manjiti", terorism.

"Este o surpriza neasteptata, cel putin pentru mine. Nu credeam ca o sa-l aduca cineva in viitorul apropiat si nici chiar in cel indepartat.

Trebuie sa vedem cine l-a adus, pentru ca, la fel ca in cazul altor infractori de talie mondiala plecati in alte tari, in general ei au cam fost bagati pe gat, pentru ca noi nu mai vroiam sa-i luam inapoi dupa ce le-am dat drumul, la fel ca si in cazul lui Omar Hayssam. Ramane de vazut daca acesta va vorbi, pentru ca are foarte multe de spus de la evaziune fiscala, oameni politici manjiti, terorism, rapiri, pana la trafic international cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit dupa fuga teroristului. In rest, asteptam si vedem ce ne rezerva timpul", a spus Ovidiu Ohanesian.

[UPDATE2] Botos, despre cazul Hayssam:Ma bucur ca institutiile si-au facut datoria

Fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos, care a parasit functia dupa plecarea din Romania a lui Omar Hayssam, a declarat, potrivit Mediafax, comentand aducerea in tara a acestuia, ca se bucura ca institutiile statului si-au facut datoria si ca se reintra in legalitate.

"Ma bucur ca institutiile statului si-au facut datoria si ca se reintra in legalitate. Alt comentariu nu am de facut", a spus Botos.

[UPDATE1] Hayssam, predat la 6,40


Purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, potrivit Mediafax, ca Omar Hayssam se afla in acest moment in arestul Politiei Romane, fiind predat politistilor la ora 6.40. "Omar Hayssam se afla in acest moment pe teritoriul Romaniei, in arestul Politiei. El a fost predat politistilor romani la ora 6.40", a mentionat Oprea, potrivit Mediafax.

"In dimineata zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Politiei Romane domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea institutiilor statului roman pentru a-si ispasi pedeapsa cu inchisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism in cazul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak stabilita de instantele romanesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp indelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului roman", afirma purtatorul de cuvant al presedintelui Basescu intr-un comunicat de presa intitulat "Aducerea in Romania a domnului Omar Hayssam".

De asemenea, el subliniaza ca detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei, anunta Mediafax.

"Administratia Prezidentiala intelege interesul presei pentru acest subiect si dorinta de a cunoaste detalii legate de operatiunea de aducere in tara a domnului Omar Hayssam, dar subliniaza faptul ca detalii suplimentare nu pot fi facute publice", se arata in comunicatul purtatorului de cuvant.

Totodata, sunt mentionate si multumirile sefului statului pentru institutiile statului si ofiterii de politie care "timp de mai bine de 5 ani au urmarit cu tenacitate" aducerea in tara a lui Hayssam.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, multumeste institutiilor si ofiterilor implicati in aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca in tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei", se mai afirma in comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala.

Un caz controversat

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetatenie romana nascut in 1963 in Siria. El a fost implicat in criza jurnalistilor romani rapiti in Irak in aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecatoria competenta din Romania la pedeapsa maxima de 20 de ani de puscarie.

Cazul lui Omar Hayssam a fost o premiera in Romania.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul in care Omar Hayssam a parasit Romania. Presedintele Traian Basescu a declarat ca acesta a plecat din tara intr-o nava care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus ca de fapt a plecat din tara "ca un domn", prin aeroport, fara probleme.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la sedinta de judecata in urma careia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar in 30 iunie a fugit din Romania. Sefii serviciilor de informatii si procurorul general al Romaniei si-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam "este bine-merci" si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. "Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei", spunea atunci Basescu.

Tratatul de extradare intre Romania si Siria a fost ratificat la jumatatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, in februarie 2013, ca Omar Hayssam este inca in detentie in Siria.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri