Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, de un jurnalist, daca nu confirma faptul ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, el raspunzand: "Nu confirm".

Jurnalistul a insistat, intrebandu-l pe seful statului de unde a fost preluat Omar Hayssam.

"Pai, aicea-i cheia. Cum sa va spun, cand Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altui stat. Deci, nu va pot confirma si nici infirma nimic", a raspuns Basescu, potrivit Mediafax.

Anterior, presedintele declarase ca nu confirma ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane si nici ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare.

"Nu confirm, repet, nu confirm ca Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm ca a fost repatriat cu un avion al Armatei Romane. Si, in sfarsit, nu confirm ca a fost repatriat in baza unui acord de extradare", a spus Traian Basescu.

Reactia lui Victor Ponta

Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, aducerea in tara a lui Omar Hayssam fiind insa o operatiune legala, cu punerea in aplicare a unei decizii judecatoresti definitive si irevocabile, a declarat premierul Victor Ponta. Intrebat de jurnalisti daca intre Romania si Siria exista un Tratat de extradare, premierul a raspuns negativ. "Nu, de aceea toate operatiunile din punct de vedere juridic vor fi comunicate de Ministerul Justitiei si Parchet. Noi am pus in aplicare o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila", a spus Ponta.

Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declaratiei anterioare prin care arata ca Romania nu are cu Siria un Tratat de extradare, precizand ca intre timp a fost informat de catre presa si a verificat, iar concluzia este ca exista un acord, aprobat in luna mai a anului trecut. "Am verificat si e eroarea mea, avem un acord aprobat a doua zi dupa investirea Guvernului, pe 8 mai 2012. Imi cer iertare, un jurnalist m-a informat intre timp", a spus Ponta.

Victor Ponta a mai declarat, vineri, ca Hayssam a fost adus cu un avion militar.

"Radu Stroe stia de unde vine, ca nu putea sa vina decat dintr-un singur loc, insa ma bucur foarte mult ca toata aceasta operatiune complexa, repet, despre care eu cel putin stiam de cateva luni, dar fiecare ministru la randul sau a fost informat la un anumit moment, s-a pastrat confidentiala. Ar fi fost extrem de periculos sa avem scurgeri de informatii si meritul institutiilor implicate si a celor care au stiut - ca nu au comunicat decat dupa ce avionul militar a aterizat la Bucuresti", a afirmat premierul.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane, vineri dimineata, a anuntat purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, precizand ulterior ca acesta se afla in arestul Politiei, fiind predat politistilor la ora 6.40.

Un caz inceput in 2005

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost ratiti la Bagdad.

Citeste si:

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.
La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor de servicii de informatii romane, dar si a procurorului general al Romaniei de la acel moment, Ilie Botos.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

In 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti, cazul acestuia constituind o premiera in Romania.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam "este bine-merci" si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta, pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. "Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei", spunea atunci Basescu.

Pe de alta parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de catre magistratii Curtii de Apel Bucuresti, la trei ani de inchisoare pentru bancruta frauduloasa.

In 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de catre Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu inchisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani inchisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 16 ani inchisoare pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.