Presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie reduse taxele consulare pentru cetatenii Republicii Moldova si ca este "mult prea mult" sa se ceara acestora dovada ca detin 500 de euro pentru a primi viza de intrare in Romania.

"Sa ceri unui cetatean din Republica Moldova sa arate 500 de euro pentru a primi viza este mult prea mult. Si va trebui sa gasim o solutie. Reducerea taxelor pentru ca nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetatenii Republicii Moldova se imbogateste Romania. Este foarte adevarat, ca mai este un palier, nu poti sa aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui gasita o formula universal valabila, nu numai pentru Republica Moldova", a declarat Basescu sambata la Sulina, dupa intalnirea cu tinerii romani din afara granitelor, scrie Mediafax.

Basescu a spus in context si ca "inca avem taxe de viza foarte ridicate", desi vizele pentru cetatenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit in acest moment de catre autoritatile romane.

MAE roman informa pe 4 iulie ca solicitarea dovezii detinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistentei de catre cetatenii R.Moldova care cer viza de intrare in Romania este prevazuta de regulamentele UE, neputand fi eliminata.

Precizarea MAE venea dupa ce un grup de 30 de parlamentari PDL si FC i-au adresat o scrisoare ministrului Titus Corlatean, solicitand eliminarea acestei prevederi in acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, precum si reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobandire a cetateniei romane de catre acestia.

"Romania este obligata prin dispozitiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulatii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare in privinta cetatenilor unuia sau altui stat nemembru", a mentionat purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

Oficialul MAE a aratat insa ca suma de 500 de euro solicitata de Romania este "sub media cuantumului practicat de celelalte state UE" si ca, de asemenea, cetatenii moldoveni au gratuitate la eliberarea oricarei categorii de vize pana la intrarea tarii noastre in Schengen.

Predescu a amintit ca MAE a initiat in 2012 un act normativ care viza "diminuarea semnificativa a cuantumului taxelor aferente anumitor servicii consulare", insa acesta nu a putut fi adoptat atunci in urma avizului negativ al Ministerului Finantelor. De asemenea, MAE sustine in prezent o alta initiativa legislativa in acest sens, aflata in dezbatere in Parlament, care preia in mare masura propunerile facute de minister in 2012, mai mentiona oficialul MAE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
O adolescenta rapita a fost salvata cu ajutorul aplicatiei Snapchat