"Indiferent de optiunile politice pe care le aveti in Ucraina, vreau sa stiti ca din punctul meu de vedere, presedintele Ianukovici a fost un presedinte care si-a tinut cuvantul in ceea ce priveste neobstructionarea dreptului romanilor de a invata in limba romana", a afirmat Basescu, discutand cu o profesoara venita din Ucraina la tabara de la Sulina, pentru tinerii romani din afara granitelor tarii, scrie Mediafax.

Basescu a adus aminte ca inainte de venirea la putere a presedintelui Ianukovici au fost probleme cu celelalte conduceri de la Kiev in respectarea acestui drept.

"Este un lucru pe care il apreciez foarte mult pentru ca ne-am chinuit multi ani cu alte conduceri ale Ucrainei si erau numai vorbe. Spuneau da si nu ne dadeau voie sa trimitem o carte in limba romana sa treaca frontier Ucrainei. Pentru acest lucru, indiferent care sunt problemele pe care le are domnul presedinte Ianukovici, vreau sa stiti ca ii sunt recunoscator", a mai spus Basescu.

Viktor Ianukovici a fost ales presedinte al Ucrainei in ianuarie 2011, el fiind liderul Partidului Regiunilor, care a avut in programul electoral respectarea drepturilor lingvistice ale minoritatilor din Ucraina. Pe lista acestui partid a fost ales in Rada de la Kiev si singurul parlamentar de etnie romana din Ucraina, Ion Popescu.