Cele 40 de servicii judetene de ambulanta vor fi reorganizate in sapte servicii regionale, dupa modelul pilot realizat in 2009 prin comasarea Salvarii Bucuresti cu cea din Ilfov, potrivit unui proiect de hotarare de guvern lansat joi in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii (MS).
Proiectul de HG prevede infiintarea serviciilor regionale de ambulanta Nord Vest, Centru, Vest, Sud Vest, Sud, Sud Est, Nord Est, la care se adauga Bucuresti-Ilfov, prin reorganizarea unor ambulante judetene si desfiintarea altora.

"La momentul actual, sistemul de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca din Romania sufera de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori. Problema majora o constituie separarea administrativa si operativa intre serviciile județene de ambulanta din cadrul unei regiuni, ducand la disfunctionalitati grave in acordarea asistentei medicale de urgenta in zone apropiate din aceeasi regiune. Serviciile Judetene de Ambulanta funcționeaza in zone administrative bine determinate si care nu permit organizarea interventiei in mod eficient. De multe ori, ambulanta intarzie in diverse zone ale tarii, din cauza lipsei unei ambulante disponibile in zona administrativa respectiva, cand la distante mici se afla ambulante libere in zona administrativa limitrofa", se arata in nota de fundamentare a proiectului.
In aceste conditii, unica solutie de remediere a problemelor de interventie si de promptitudine este gruparea serviciilor județene de ambulanța pe regiuni, sustin initiatorii proiectului.

Toate serviciile regionale de ambulanta vor fi institutii publice cu personalitate juridica in subordinea MS, se arata in proiect.

Conform proiectului, se infiinteaza Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Cluj si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj. Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest va avea sediul in Cluj-Napoca.

Serviciul Regional de Ambulanta Centru va fi infiintat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Mures si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Alba, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna, urmand sa aiba sediul in Targu Mures.

Serviciul Regional de Ambulanta Vest, cu sediul in Timisoara, va fi infiintat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Timis si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Arad, Hunedoara si Caras-Severin.

Serviciul Regional de Ambulanta Sud Vest, cu sediul la Craiova, va fi infiintat, potrivit aceluiasi proiect, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Dolj si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Mehedinti, Gorj, Valcea si Olt.

In privinta Serviciului Regional de Ambulanta Sud, proiectul prevede infiintarea acestuia prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Prahova si desfiintarea serviciilor judetene de ambulanta Arges, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, Dambovita si Ialomita, sediul urmand sa fie in Ploiesti.

Serviciul Regional de Ambulanta Sud Est, care va fi realizat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Constanta si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Braila, Buzau, Galati, Vrancea si Tulcea, va avea sediul in Constanta.

Serviciul Regional de Ambulanta Nord Est, infiintat prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanta Iasi si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt si Bacau va avea sediul in Iasi, potrivit proiectului.

Acelasi proiect prevede ca serviciile regionale de ambulanta infiintate prin reorganizarea serviciilor judetene Cluj, Mures, Timis, Dolj, Prahova, Constanta si Iasi asigura asistenta medicala de urgenta, transport sanitar asistat, consultatii de urgenta si transport sanitar neasistat de pe raza judetelor respective.

Serviciile regionale de ambulanta pot interveni si in afara granitelor administrative, in zone stabilite prin ordin al Ministrului Sanatatii, pe principiul "celei mai apropiate resurse de caz", precum si in situatii de urgenta, la dispozitia dispeceratului.

Odata cu intrarea in vigoare a hotararii de guvern, personalul din cadrul serviciilor judetene, dar si cel cu specialitati medico-sanitare si auxiliar sanitar va fi preluat in totalitate, in interesul serviciului si cu aceleasi drepturi salariale, la serviciile regionale.

Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ si de deservire, preluarea se face cu respectarea normativului de personal in vigoare, prevede proiectul de HG.

Finantarea serviciilor regionale de ambulanta, inclusiv a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul MS. De asemenea, serviciile regionale de ambulanța pot fi finantate si prin venituri proprii, donatii si sponsorizari, se mai arata in proiect.

Proiectul de HG se afla in dezbatere publica pana la 22 septembrie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri