Cel de-al cincelea an de criza marcheaza revenirea la rate real pozitive de crestere a salariilor, luand in calcul inflatia, majorarile fiind in scadere fata de anul anterior. Au fost insa si domenii cu majorari salariale peste nivelul inflatiei, potrivit studiului salarial si de beneficii PayWell, derulat de compania de consultanta PwC Romania.

In 2013, cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 4,6%, la un nivel al inflatiei de circa 3%, dupa ce in anul anterior depaseau 5%.

Temperarea cresterilor salariale nominale se poate observa la nivelul tuturor sectoarelor analizate in cadrul studiului (cu exceptia IT&C), dar sectoarele cu crestere salariala reala (peste inflatie) sunt cele de productie (auto, industriala), de bunuri de larg consum, distributie, IT&C si farmaceutice, in timp ce companiile din sectorul bancar si retail au aplicat cresteri salariale sub nivelul inflatiei.


Nivelurile cele mai ridicate ale cresterilor medii salariale au fost alocate managementului (4.9%), urmate de personalul de suport (4.7%) si personalul operational si de vanzari (4.5%).

“In ultimii ani, cresterile salariale efective au fost semnificativ mai mici decat cele planificate in anul anterior, iar pentru anul urmator tendinta continua: doar 28% dintre companiile participante la studiul PayWell si-au stabilit deja o politica de cresteri salariale, procentul mediu fiind cel mai redus din ultimii 5 ani: doar 5,2%. Acest fapt reflecta deopotriva ancorarea asteptarilor inflationiste intr-o zona mai redusa, dar si mentinerea unei atitudini prudente, angajatorii fiind foarte atenti la evolutia economica si nemaifiind dispusi sa creasca costurile salariale decat in limita castigurilor de productivitate”, a declarat Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Mai putine prime fixe, mai multe bonusuri variabile

In ceea ce priveste componenta salariala variabila, mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu acorda bonusuri de performanta. Aceste stimulente sunt mai frecvente pentru management fiind oferite de 52% dintre respondenti, in timp ce mai mult de o treime ofera aceste bonusuri pentru personalul operational si de vanzari.

Nivelul mediu efectiv platit insa al bonusului de performanta a fost mai scazut decat cel planificat si variaza intre jumatate de salariu si patru salarii lunare.

Numarul de companii care ofera prime fixe este de asemenea in scadere fata de anii anteriori, doar 28% dintre companiile participante ofering prime fixe tuturor categoriilor de angajati. Acest tip de prime este oferit de obicei in sectoarele cu activitate de productie, ca urmare a clauzelor incluse in contractul colectiv de munca. Bonusurile fixe pot fi atat sume predeterminate, valoarea lor variind intre 200 lei si 1.500 lei, cat si procent din salariu, iar in acest caz valoarea medie este echivalentul unui salariu lunar.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania, s-a observat o crestere a numarului de companii care ofera beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (de exemplu activitati sportive), in timp ce pentru celelalte categorii de beneficii (sociale, de siguranta, etc) se pastreaza tendinta de scadere din anii anteriori.

Potrivit datelor, structura pachetului total de remunerare s-a schimbat in sensul cresterii componentei variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) simultan cu scaderea ponderii salariului fix garantat in pachetul de remunerare, in timp ce ponderea beneficiilor ramane aceeasi ca anul trecut.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2013 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 156 de companii din noua sectoare economice diferite (industria constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica, retail, servicii externalizate si centre de servicii).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Studiu: cu cat s-au majorat salariile brute din companiile private