"Sunt vesti bune si vesti proaste. Adica 75-80% dintre producatori, si vreau sa multumesc in mod special marilor retaileri, lanturilor de magazine mari, au aplicat scaderea pretului painii cu un procent de aproximativ 15%, adica cu cat s-a scazut si TVA. Avem insa si zece situatii in care pretul painii a crescut. Daca tot am scazut TVA, sunt zece comercianti (...) care au profitat de ocazie sa mai mareasca pretul la paine si, in general, cei foarte mici care n-au schimbat cu nimic, nici in sus, nici in jos", a spus Ponta la inceputul sedintei de Guvern, citat de Mediafax.

El i-a cerut totodata ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa anunte public ce firme au majorat preturile.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Citeste si:

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale estima ca reducerea TVA va creste productia de faina si paine fiscalizata cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creste numarul angajatilor legali cu circa 8.500 persoane, iar pretul painii la raft va scadea.

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a anuntat ca autoritatile romane vor evalua impactul reducerii TVA la paine la 9% pentru a vedea daca a scazut evaziunea fiscala si, in functie de rezultat, masura s-ar putea mentine sau se va reveni la TVA de 24%.