Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat la Oradea, ca dupa ce a propus Guvernului "noul proiect" privind exploatarea de la Rosia Montana, ca ministru, in Parlament il va vota dupa ce "va avea o discutie cu cetatenii din Colegiul 2 Dambovita", care au ales-o deputat.

Rovana Plumb a declarat intr-o conferinta de presa, la Oradea, ca avea "datoria si responsabilitatea" sa propuna Guvernului un nou acord pentru Rosia Montana, care este mai bun decat cel precedent din punct de vedere economic si al protectiei mediului.

"Ca ministru al Mediului si schimbarilor climatice am avut datoria si responsabilitatea sa introducem in noul proiect noi standarde de mediu, in asa fel incat prin implementarea lor sa asiguram o protectie a mediului mai buna", a spus Rovana Plumb.

Intrebata insa, daca la fel ca si premierul Victor Ponta, in Parlament va vota impotriva proiectului de lege, ministrul Mediului a afirmat ca nu poate vota "ca persoana fizica" si isi va exprima optiunea in urma consultarii cu alegatorii sai.

"In ce priveste decizia, decizia nu poate fi a unui singur om, eu sunt in Parlament, nu ca persoana fizica, ci trimisa de un numar de cetateni din Colegiul 2 Dambovita, cu care voi avea o discutie si, in functie de mandatul pe care acestia mi-l vor da, imi voi da si votul in Parlament", a spus ministrul si deputatul Rovana Plumb.

Citeste si:
Referendumul privind Rosia Montana: peste 72.000 de persoane sunt...
Referendumul privind Rosia...

Potrivit acesteia, proiectul de lege promovat in Parlament de Guvern a fost gandit "pentru a obtine un acord care sa corespunda tuturor cerintelor de mediu europene si internationale".

"Vorbim despre un nou proiect, la care am lucrat ca ministru alaturi de echipa guvernamentala. Proiectul din perioada anterioara nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu si al intereselor nationale. Am gandit un nou proiect pentru a obtine un acord care sa corespunda tuturor cerintelor de mediu europene si internationale. Practic, prin acest nou proiect am preluat toate standardele de mediu si am respectat toate cerintele legislatiei de mediu europene si internationale pentru a nu avea un impact de mediu negativ", a spus Plumb.

Referitor la beneficiile economice pe care le-ar putea avea statul roman in urma exploatarii miniere de la Rosia Montana, ministrul Mediului a sustinut ca, prin negocieri, a obtinut de la compania titulara a proiectului, dublarea garantiilor in caz de "accident ecologic, pentru protejarea biodiversitatii, reducerea la o treime a riscului de poluare cu cianuri", scrie Mediafax.

"Am ridicat de la 76 de milioane de dolari la 146 milioane de dolari cuantumul garantiilor de mediu, care vor acoperi inchiderea si reabilitarea minelor, a instalatiilor de deseuri si monitorizarea post-inchidere", a spus ministrul.

Citeste si:
Ministrul Mediului se duce sa cerceteze taierile din Padurea Baneasa
Ministrul Mediului se duce sa...

Plumb a afirmat ca "din punct de vedere al Ministerului Mediului", a facut ceva "ce nu s-a luat in calcul pana acum", si anume, a adus in noul proiect "cea mai noua si moderna tehnologie", dupa modelul unor state ca Italia, Spania, Finlanda si Suedia.

De asemenea, ministrul Mediului a spus ca a avut "curajul de a duce in fata cetatenilor, prin dezbaterile care vor avea loc in Parlamentu, a acestui proiect deosebit de important, care - ca si celelalt proiect, privind gazele de sist - concureaza la independenta energetica a Romaniei".

Rovana Plumb a precizat ca, in ceea ce priveste gazele de sist, in prezent autoritatile de mediu au avizat in Dobrogea "doar prospectiuni", iar in Vaslui "doar explorare", cu asigurarea ca "toate standardele de mediu vor fi respectate, iar Garda de Mediu va supraveghea toate operatiunile".

In final, referindu-se la judetul Bihor, unde anul acesta au avut loc mai multe proteste fata de exploatarea gazelor de sist, inclusiv in statiunea Baile Felix, Rovana Plumb a sustinut ca in aceasta zona "nu exista niciun fel de acord pentru explorarea sau exploatarea gazelor de sist".

Citeste si:
Legea bugetului de stat si pentru asigurarile sociale, publicate in MO
Legea bugetului de stat si...

Ministrul Mediului a participat la o intalnire cu primarii din judetul Bihor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si