Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marti, la audierile de la Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca obligatiile privind indepartarea "poluarii istorice" de la Rosia Montana revin RMGC, suma estimata fiind in cuantum de 300 de milioane de euro.

"In ceea ce priveste efortul statului roman pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorica - e nevoie de o investitie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorica e cea prezentata si sunt multe actiuni de facut. Statul roman are capabilitatea de a putea monitoriza si controla conditiile de mediu impuse, dar investitia care ar trebui facuta e foarte mare si nu ne-o pemitem. Numai pentru Rosia Montana e vorba de 300 milioane de Euro. In Romania mai sunt peste 300 de situri poluate istoric", a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat ca problemele legate de mediu si poluare la Rosia Montana tin de existenta a 18 halde de steril neecologizate si abandonate, a doua cariere abandonate fara a fi ecologizate si a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide, scrie Mediafax.
Ministrul Mediului a aratat ca exista ape acide care sunt deversate in bazinul hidrografic printr-o singura galerie si a precizat ca exista si alte puncte de scurgere din care se descarca ape acide.
Ea a aratat ca, prin deversarea acestor ape acide, se depasesc cotele maxime admise de pana la 100 de ori, fiind afectati sever 40 de km in aval in raul Aries, si ca exista mortalitate piscicola in Aries, iar ecosistemul e puternic afectat.

Garantie financiara de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari

Ministrul Mediului a precizat ca ministerul pe care il conduce a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu.
"Prin noul proiect, statul a impus o garantie de mediu dubla, de la 76 de milioane dolari la 146 de mililoane de dolari. Garantia va acoperi inchiderea si reabilitarea ecologica a minei la standarde de mediu", a spus Rovana Plumb.
Ea a precizat ca statul a impus si garantii suplimentare pentru situatiile de accident, de 25 milioane de dolari.
"Garantia financiara de mediu acopera inchiderea minei, reabilitarea ecologica, monitorizarea post-inchidere. Suma este fixa si se depune intr-un cont la dispozitia statului roman pe toata perioada exploatarii. Operatiunea de inchidere si ecologizare se face treptat, nu se procedeaza la exploatarea pe tot perimetrul deodata, ci se incepe pe o zona, se inchide, se reabiliteaza, apoi se deschide alta cariera", a spus Rovana Plumb.
Rovana Plumb a spus ca garantiile financiare se vor constitui inainte de inceperea exploatarii si vor fi valabile pe toata perioada exploatarii.
Potrivit ministrului Mediului, ministerul pe care il gestioneaza a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul va fi respectat.
Rovana Plumb a precizat ca ministerul a respins proiectul vechi, a impus noi garantii de mediu cerute de legislatia europeana si de Romania si nu a acordat nici o derogare de la legislatia in vigoare.
"Ministerul a cerut garantii financiare de mediu, a impus conditii si standarde de mediu astfel incat sa nu existe prejudicii nici la nivelul cetatenilor, nici la nivelul mediului. Am preluat cele mai bune practici din statele membre UE, ne-am consultat cu Finlanda si Suedia. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii financiare de mediu si toate standardele de mediu la nivel european, international, pozitia noastra fiind de aparator al statului, al legilor in vigoare, in interesul cetatenilor", a spus Rovana Plumb.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Efort bugetar de 2% din PIB și peste 200.000 de contracte de muncă suspendate
Setari Cookie-uri