Minerii de la Rosia Montana, care s-au blocat in subteran de cinci, respectiv trei zile, au iesit din mina, duminica seara, dupa aproape o ora de la momentul in care premierul Victor Ponta a coborat la ei, primul-ministru spunandu-le acestora ca le va aduce Comisia parlamentara.

Premierul a iesit din subteran alaturi de minerii care protestau acolo de miercuri, respectiv de vineri, transmite Mediafax.
"Le-am promis ca se face comisie si aducem aici comisia, sa se decida aici", a afirmat premierul Victor Ponta, la iesirea din galerie.
Totodata, primul-ministru a declarat ca nimeni nu se poate antepronunta in privinta situatiei minerilor de la Rosia Montana, pentru ca "nu stiu ce viata au oamenii acestia".

Maine incepe scoala si copiii lor trebuie sa mearga cu tatii la scoala.

Premierul i-a trimis pe mineri acasa, "la neveste si copii", deoarece luni incepe scoala, iar micutii "trebuie sa mearga cu tatii lor la scoala".
"Eu le-am promis ca o sa facem comisia si o sa-i aducem pe toti din comisie aici sa vorbeasca cu ei. Si sa vada aici, sa se decida daca sustin sau nu proiectul, dar nimeni nu are voie, cand nu stie ce viata au oamenii astia, sa zica "Nu". Trebuie sa-i aducem aici, le-am promis si o sa ma tin de cuvant (...) Le-am promis ca ne intoarcem aici cu comisia speciala si ca fiecare parlamentar ii va asculta si pe ei. Sa ne gandim ca oamenii astia au dreptul la viata", a afirmat Victor Ponta la iesirea din mina de la Rosia Montana.

"Maine incepe scoala si copiii lor trebuie sa mearga cu tatii la scoala", a mai sustinut premierul, explicand de ce a venit, duminica, la Rosia Montana pentru a discuta cu minerii.

Citeste si:
BREAKING Guvernul reia procedura inscrierii Rosia Montana in UNESCO
BREAKING Guvernul anunta ca...

Unul dintre mineri, intrebat daca are incredere in promisiunea premierului, a raspuns afirmativ, dar a spus ca in cazul in care se va insela totusi, minerii vor trece la masuri extreme.

Cei care s-au aflat la suprafata in semn de solidaritate cu minerii aflati in subteran au scandat, la iesirea ortacilor din mina: "Cinste lor/Cinste lor, cinste lor, minerilor".

Comisia parlamentara speciala pentru Legea privind Rosia Montana urmeaza sa fie constituita saptamana viitoare, cel mai devreme marti.
La ora transmiterii acestei stiri, in Capitala si in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov, au loc proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana. De asemenea, sunt anuntate proteste si la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Protestele in tara fata de proiectul minier de la Rosia Montana au inceput la 1 septembrie, dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Citeste si:
UE vrea să taxeze 70.000 de mari companii pentru acces pe piaţa unică
UE caută noi surse de venit...

Marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.
Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Pe de alta parte, duminica dupa-amiaza, la Rosia Montana au ajuns aproape doua mii de persoane din tara pentru a-si manifesta solidaritatea cu cei 33 de mineri care protesteaza, de cinci, respectiv trei zile, in subteran, fiind asteptati si alti oameni.
Premierul Victor Ponta se afla la Rosia Montana, unde a sosit duminica dupa-amiaza pentru a discuta cu minerii care s-au blocat de miercuri in galeria Catalina - Monulesti.

Intrebat, inainte de a cobori in mina, daca spera sa ii convinga pe minerii blocati in subteran sa renunte la protest, Ponta a raspuns: "Sper ca da, de aia am venit aici".

Minerii care asteapta iesirea premierului Victor Ponta din mina au cantat Imnul Minerului. Ei au mai multe pancarte, pe una diintre acestea putandu-se citi:" Victor Ponta sa traiesti/Mineritul sa-l pornesti".

Citeste si:
Vremea se va încălzi din 5 iunie, dar instabilitatea atmosferică se...
Vremea se va încălzi treptat...

Victor Ponta a coborat in mina insotit de liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" din Rosia Montana, Cristian Albu.

In timp ce premierul se indrepta spre mina, cele circa doua mii de persoane aflate la suprafata scandau "Vrem sa muncim, nu sa cersim".
Presedintele Traian Basescu declara, duminica dupa-amiaza, dupa ce a participat la Serbarile nationale de la Tebea, ca ar trebui sa mearga la Rosia Montana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Vara începe cu ploi torențiale, vijelii și grindină în întreaga țară
Setari Cookie-uri