Anuntul a fost facut de senatorul PSD Cristian Dumitrescu.

Propunerea de infiintare a Comisiei speciale privind Rosia Montana ar urma sa fie aprobata marti in plenul reunit.
Vicepresedintele Senatului a aprecizat ca acest for va fi constituit din 21 de membri, care vor fi propusi pe algoritmul politic parlamentar. El a precizat ca la nivelul Birourilor Reunite au fost doua voturi impotriva propunerii de constituire a Comisiei speciale si doua abtineri.

Dumitrescu a mentionat ca pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la Comisia speciala privind Rosia Montana din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

El a mai mentionat ca in 21 octombrie raportul Comisiei speciale urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, iar pana la 1 noiembrie sa fie votat in plenul acestei Camere.

Dumitrescu a sustinut ca raportul comisiei speciale va fi transmis comisiilor parlamentare de fond, care ar urma sa poata opera modificari asupra raportului.

Vicepresedintele Senatului a mai sustinut ca actuala procedura parlamentara in cazul proiectului de lege privind Rosia Montana va fi suspendata pana la redactarea raportului Comisiei speciale.

Citeste si:

Dumitrescu a sustinut ca este posibila "deplasarea Comisiei" speciale la Rosia Montana, existand posibilitatea unor audieri.

Potrivit proiectului de hotarare privind Comisia speciala, obiectul acesteia este de a examina proiectul de lege si amendamentele depuse de Guvern, de deputati si de senatori. Al doilea punct precizat in proiect vizeaza "intocmirea raportului in vederea dezbaterii si adoptarii proiectului de lege in plenul fiecarei Camere a Parlamentului".

De asemenea, lucrarile Comisiei speciale sunt publice, cu exceptia cazurilor in care, prin votul majoritatii membrilor acesteia, se decide altfel.

"Pentru clarificarea unor imprejurari sau stari de fapt la care se refera proiectul (de lege al Guvernului, n.r.), comisia poate sa efectueze deplasari la fata locului, unde isi poate extinde activitatea de informare asupra obiectivelor si scopului proiectului de lege", mai prevede documentul de infiintare a Comisiei speciale.

Plenul celor doua Camere urmeaza sa decida marti dupa amiaza asupra infiintarii Comisiei speciale privind Rosia Montana.