Noile formulare pentru acordarea ajutoarelor de incalzire se vor procura direct de la sediile primariilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agentiilor pentru plati si inspectie sociala si cea a Ministerului Muncii, dupa incheierea procesului de avizare interministeriala, informeaza MMFPSPV.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a anuntat, miercuri, ca anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrica in randul beneficiarilor de ajutoare de incalzire, a fost necesara modificarea normelor metodologice si a vechiului formular de cerere.

"Noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediile primariilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agentiilor pentru plati si inspectie sociala si chiar a MMFPSPV, dupa incheierea procesului de avizare interministeriala, aflat in plina desfasurare, a HG care stabileste noul model de cerere si dupa aprobarea acesteia in sedinta de Guvern", scrie Mediafax.

Familiile si persoanele singure cu venituri reduse beneficiaza, in perioada sezonului rece (1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014), de acoperirea integrala sau, dupa caz, a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei.

Drepturile de primire a ajutoarelor de incalzire vor fi stabilite incepand cu 1 noiembrie, solicitantii trebuind sa depuna la sediul primariei de domiciliu o cerere, precum si actele de identitate ale membrilor familiei si documente din care sa reiasa veniturile acestora (adeverinte de salarii/venituri eliberate de angajatori si serviciile ANAF, mandate de plata ale unor drepturi sociale sau decizii/dispozitii de acordare a lor etc) si acte privind locuinta (act de proprietate, contract de inchiriere, imputernicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru incalzire in cazul chiriasilor, alte documente ce atesta forma de detinere/utilizare a locuintei).

Citeste si:
Mii de bilete de tratament pentru pensionari NU ajung la ei
Mii de bilete de tratament...

MMFPSPV precizeaza ca pentru verificarea documentelor depuse, primaria va solicita informatii suplimentare, pe baza de protocol, atat altor institutii/autoritati, inclusiv in alte unitati administrativ-teritoriale, cat si solicitantilor.

"In situatia in care apar suspiciuni, primaria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchete sociale efectuate de serviciul public de asistenta sociala, evitandu-se in acest fel acordarea unor sume necuvenite si recuperarea ulterioara de debite", se mai arata in comunicat.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei este o masura de sprijin, suportata din bugetul de stat si/sau, dupa caz, din bugetele locale, destinata consumatorilor vulnerabili cu venituri situate pana la un prag stabilit de lege si care are drept scop acoperirea integrala sau, dupa caz, a unei parti din cheltuielile cu incalzirea locuintei. Ajutorul se acorda pentru consumatorii de energie termica in sistem centralizat, energie electrica, gaze naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda, pentru un singur sistem de incalzire principal utilizat, familiilor si persoanelor singure care indeplinesc criteriile de acordare si nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice, precum si in baza legii.

Citeste si:
Min. Muncii vrea sa vada cum arata arhivele din mai multe institutii
Ministrul Muncii: Regret...

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri si/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.
Ajutorul se acorda oricand pe perioada sezonului rece, daca sunt indeplinite criteriile de acordare, pentru perioada ramasa de la depunerea cererii si pana la sfarsitul sezonului.

La solicitarea consiliilor judetene si cu avizul Autoritatii Nationale de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungita intr-unul sau mai multe judete.

Conditiile, durata si procedura de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei in aceasta perioada se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Citeste si:
MMPS a lansat un site cu serviciile si beneficiile pentru cetateni
Ministerul Muncii a lansat...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
V. Popescu: Apa calda si caldura oprite in anumite zone ale Sectorului 6
Setari Cookie-uri