Romanii au venituri tot mai ridicate de la an la an, dar, cu toate acestea, Guvernul majoreaza pragul de saracie!!! Celebra Ordonanta a “lacomiei” prevede si cresterea plafonului de venit pana la care se acorda ajutor de incalzire de la 615 lei/persoana la 750 de lei/persona. Daca romanii traiesc mai bine, de ce au nevoie tot mai mare de ajutoare de incalzire, mai ales ca preturile la gaze naturale si energie electrica pentru populatie au fost “inghetate”?

Ordonanta 114/2018 mentioneaza, in expunerea de motive, faptul ca, in ultimul an numarul beneficiarilor de ajutoare de incalzire a scazut aproape la jumatate la finalul anului 2018 fata de iarna 2017 - 2018 DATORITA faptului ca veniturile pupulatiei, in special in cazul varstnicilor, au crescut anul trecut.

“Avand in vedere majorarea in anul 2018 a veniturilor populatiei, in special cele destinate persoanelor varstnice, cum ar fi valoarea punctului de pensie de la 1.000 lei la 1.100 lei si nivelul indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 de lei la 640 de lei, o parte dintre aceste persoane nu mai beneficiaza de dreptul la ajutorul pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, energie electrica si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, beneficii sociale pentru care plafonul maxim al veniturilor pana la care se acorda fiind de 615 lei/membru de familie. In aceasta situatie, prin suportarea integrala a cheltuielilor legate de incalzirea locuintei veniturile familiilor, in special ale persoanelor varstnice, nu ar mai putea asigura necesarul de trai”, precizeaza Executivul.

De ce o veste buna necesita interventia Guvernului?

Conform documentului, numarul de familii beneficiare ale ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri in luna decembrie 2017, pentru sezonul rece 2017-2018, era de 236.355 de familii si persoane singure, iar in decembrie 2018 a scazut la 129.104 de familii si persoane singure.

“Majoritatea celor care nu mai beneficiaza de acest drept au venituri care depasesc cu putin plafonul maxim de venituri de 615 lei. Pentru a asigura o protectie sociala adecvata pentru aceste familii, in special pentru persoanele varstnice, este necesara modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, cu modificarile si completarile ulterioare, prin majorarea nivelului de venituri pana la care se acorda acest drept, in cazul incalzirii cu gaze naturale, energie electrica si lemne, carbuni, combustibili petrolieri”, se subliniaza in actul citat.

Prevederea nu se aplica in cazul incalzirii cu energie termica in sistem centralizat, pentru acest sistem de incalzire, nivelul maxim de venituri fiind stabilit la 786 lei/persoana in cazul familiei si la 1.082 lei in cazul persoanei singure.

In aceste conditii, Guvernul a decis sa modifice OUG 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, astfel incat “familiilor si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaza intre 1,0802 ISR si 1,500 ISR li se acorda o suma de 0,040 ISR”, ajutor de incalzire.

ISR este indicatorul social de referinta, stabilit prin lege la 500 de lei. Asta inseamna ca, pentru un venit mediu lunar/membru de familie cuprins intre 540 de lei si 750 de lei, statul acorda un ajutor de incalzire de 20 de lei. Pentru venituri mai mici, ajutorul este usor mai ridicat, dar ramane neschimbat. Anterior, intervalul superior pentru care se acorda ajutor de incalzire era cuprins intre 540 de lei si 615 lei venit lunar/membru de familie, iar ajutorul era tot de aproape 20 de lei, cu exceptia sistemelor de incalzire bazate pe energie electrica.

Cum omite Guvernul sa mentioneze taierea unor ajutoare!

La modificarea ajutoarelor de incalzire, Guvernul mentioneaza ca schimba doar OUG 70/2011, care initial nu prevedea ajutoare pentru incalzirea cu energie electrica. Acestea au fost introduse prin OG 27/2013, si, SURPRIZA, erau mult mai mari decat cele prevazute in Ordonanta mamut.

OG 27: “ Consumatorii vulnerabili, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie electrica, beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei pe perioada sezonului rece, denumit in continuare ajutor pentru energie electrica, dupa cum urmeaza: i) familiilor si persoanelor singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure se situeaza intre 1,0802 ISR si 1,230 ISR li se acorda o suma de 0,096 ISR (respectiv 48 de lei lunar). Noua Ordonanta reduce acest ajutor la 20 de lei, insa si in acest caz creste pragul de venit pana la care se acorda la 750 de lei.

Revenind! Care este motivul pentru care Guvernul a majorat pragul pentru ajutoare? Poate faptul ca lemnul, gazele naturale si energia electrica s-au scumpit accelerat in ultimii ani? Poate faptul ca toate aceste scumpiri, alaturi de taxele introduse in anii trecuti si cele care au intrat in vigoare la inceputul acestui an au dus si vor duce in continuare la scumpiri in lant si, implicit, la reducerea nivelului de trai al romanilor? Poate faptul ca, de fapt, nu traim mai bine, ci mai prost!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri