"Ca intotdeauna, situatia DNA va fi reflectata in urmatorul raport MCV, dar nu comentam numirile individuale", a precizat Mark Gray (foto), referindu-se la procedura de inlocuire a procurorilor Lucian Papici si Mariana Alexandru.

Intrebat daca executivul european ia in calcul o decalare a prezentarii raportului MCV pentru ca acesta sa nu mai poata fi folosit pentru blocarea discutiilor despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Gray a precizat ca pana acum nu a fost stabilita data la care va fi prezentat raportul.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus miercuri incetarea delegarii procurorului Lucian Papici in functia de sef al sectiei I din cadrul DNA. Tot miercuri, Tiberiu Nitu a semnat si revocarea delegarii adjunctului sefului sectiei I, Mariana Alexandru, acesta si Lucian Papici urmand sa activeze ca simpli procurori la DNA.

Aceste revocari din functie au provocat un val de reactii si critici. Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta s-au acuzat reciproc de ingerinta politica in justitie, iar seful statului a mentionat inclusiv posibilitatea denuntarii pactului de coabitare. Vineri, copresedintele USL Crin Antonescu, presedintele Senatului, a propus crearea unui pact national pentru justitie, care sa implice toate fortele politice.

Sursa foto: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I076003