"Integrarea romilor nu este doar o problema de rezolvat, ci si o oportunitate pentru dezvoltarea economica si sociala", a declarat comisarul european pentru Locuri de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune Laszlo Andor vineri, la Budapesta, intr-o ceremonie de lansare oficiala a programului Romact.

Finantat de CoE, CE si Fundatia Open Society a miliardarului american de origine romana George Soros, programul vizeaza sa "umple prapastia" care ii desparte pe romi de restul societatii in diverse domenii, venind in ajutor municipalitatilor si administratiilor.

Proiectul pune accentul pe formarea personalului din cadrul autoritatilor locale si regionale implicate in politici vizand integrarea romilor.

Citeste si:

Cu o durata de un an, programul va fi implementat in mod simultan in Ungaria, Bulgaria, Romania, Italia si Slovacia, tari in care traiesc comunitati importante de romi.

In Ungaria - o tara in care in mod oficia locuiesc 650.000-750.000 de romi - opt municipalitati participa la program. Autoritatile locale din celelalte tari participante vor demara proiecte in lunile urmatoare.

In Europa traiesc 10-12 milioane de romi, care alcatuiesc cea mai mare minoritate etnica din Europa si care sunt, in mare parte, cetateni UE.