Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat sustine ca din 400 de cladiri cu risc seismic din Capitala, in 18 ani au fost consolidate mai putin de 40 si alte cateva sunt in lucru, acuzand autoritatile ca isi aduc aminte de consolidare doar cand are loc un cutremur cu magnitudine mai mare, conform Mediafax.

"Cu ocazia unui cutremur cu intensitate mai mare sau cu ocazia unor dezastre petrecute in alte tari, autoritatile isi aduc aminte de «Consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public». Se fac intalniri bine mediatizate, se dau declaratii incurajatoare, dar toate acestea nu pot ascunde un fapt simplu: din 400 de cladiri, in Bucuresti, s-au consolidat mai putin de 40 in 18 ani (din 1994 de cand a fost adoptata OG 20/1994) si alte cateva sunt in lucru", arata presedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuta, duminica, intr-un comunicat de presa.

Reprezentantii Ligii Habitat considera ca ar trebui luate masuri de inasprire a legislatiei prin sanctionarea proprietarilor care impiedica desfasurarea programului, dar sanctiunile ar trebui sa fie aplicate si autoritatilor locale, atunci cand nu pun la dispozitie locuinte pe perioada consolidarii, cand nu se respecta termenele in executarea lucrarilor de consolidare si cand nu se raporteaza transparent motivele intarzierilor.

"Pentru intarzierea sau blocarea consolidarii sa se aplice sanctiuni drastice, dupa caz, primariilor, executantilor, asociatiilor de proprietari si proprietarilor individuali. Pentru proprietarii care solicita, trebuie sa se puna la dispozitie spatii de locuit pe perioada consolidarii. Nu se pot face eficient consolidarile cu proprietarii in case", a mai aratat presedintele Ligii Habitat.

De asemenea, reprezentantii Ligii Habitat sustin ca in cazul in care cheltuielile pentru consolidarea unui imobil cu risc seismic sunt echivalente cu cele ale unei constructii noi, ar trebui sa se ia in calcul posibilitatea demolarii si reconstructiei.

In ce priveste modificarile legislative, Liga Habitat propune ca pentru structura de rezistenta si instalatii, costurile sa fie suportate de la bugetul de stat, iar finisajele sa fie platite de asociatiile de proprietari.

"Multe asociatii vor avea probleme deosebite atat in inscrierea in programul de reabilitare, cat si in cel de consolidare, deoarece nu exista cartile tehnice ale cladirilor", a precizat sursa citata.

Reprezentantii Ligii Habitat considera ca asociatiile de proprietari ar trebui sa fie implicate mai mult in toate etapele executiei.
Acestia solicita sa fie facute analize detaliate cu privire la mai multe probleme semnalate de catre reprezentantii asociatiilor de proprietari, respectiv daca au fost sanctionati cei care au returnat banii si nu i-au folosit pentru consolidare, care sunt cauzele intarzierilor in executie si unde se contabilizeaza obiectiunile asociatiilor pe parcursul executiei.
Reprezentantii asociatiilor de proprietari mai cer autoritatilor sa spuna ce pot face proprietarii din apartamentele aflate in consolidare pe perioada de iarna fara instalatiile de incalzire si "cu peretii desfacuti".
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminica, la ora 4.37, in zona Vrancea, fiind simtit si la Bucuresti.
Un alt cutremur in zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminica, la ora 8.10, la aproximativ trei ore si jumatate dupa seismul de 5,5 grade.
Un numar de 190 de cladiri din Capitala sunt considerate pericol public in caz de cutremur, dupa ce municipalitatea a actualizat lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, prin adaugarea celor care au spatii publice cu suprafata mai mare de 50 de metri patrati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri