Pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie si, daca este necesar, pana la trei consultatii la specialist, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit Mediafax.

"Pachetul de baza nu este gandit pe persoana sau pe numar de consultatii, ci pe episoade de ingrijire. Un episod de ingrijire inseamna consultatiile si serviciile de care este nevoie pentru ca pacientul sa fie tratat sau, daca e vorba de o boala cronica, sa tina boala sub control si sa nu permita agravarea. Astfel, pentru fiecare episod nou aparut, adica pentru fiecare imbolnavire, pacientul primeste un set de servicii. Cineva care, de exemplu, se imbolnaveste de trei ori intr-un an, in episoade diferite, va primi de trei ori serviciile medicale, pentru fiecare caz in parte sau ori de cate ori este nevoie", a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca pentru rezolvarea unei probleme de sanatate nou aparute, respectiv un diagnostic nou de boala acuta, se anticipeaza ca sunt suficiente, in medie, doua-trei consultatii la medicul de familie.

De asemenea, in cazul in care este necesar, la acestea se pot adauga pana la trei consultatii pentru aceeasi problema la medicul specialist, precum si cate un set de investigatii si proceduri tintite, atat la recomandarea medicului de familie, cat si a specialistului.

In cazul pacientilor care nu se prezinta la control, prin pachetul de baza, asistentul medical comunitar va constitui veriga intre acestia si medicul de familie, pe care il va informa despre modificarile majore din starea de sanatate a pacientilor, a adaugat Nicolaescu.

Nicolaescu a mai spus ca, pana acum, pacientul mergea la spital pentru orice, dar dupa aplicarea noului pachetul de baza va fi oferit pacientilor acces mai usor la tratament prin medicul de familie si de ambulatoriu, iar finantarea acestor doua segmente va creste.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca, prin pachetul de baza, medicilor de familie li se da posibilitatea sa acorde o gama mai larga de servicii. De asemenea, va creste si numarul serviciilor acordat in ambulatoriul de specialitate.

Eugen Nicolaescu a subliniat ca un lucru foarte important este introducerea unui set de consultatii preventive gratuite si pentru adultii care nu au probleme de sanatate.

Intrebat ce trebuie sa faca in plus medicul de familie pentru pacient, incepand cu 1 februarie 2014, ministrul Sanatatii a spus ca acesta va oferi servicii diversificate.

Stim ca in unele zone numarul specialistilor este destul de mic.

"Prin noul pachet de servicii i se permite medicului de familie cresterea, diversificarea serviciilor oferite prin recomandarea anumitor analize pentru boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare - AVC, diabet, cancere, boala renala cronica, depresiile si altele, care in prezent puteau fi recomandate doar de medicul specialist. Stim ca in unele zone numarul specialistilor este destul de mic, iar medicii de familie pot aprecia, in urma investigatiilor, daca pacientul are cu adevarat nevoie de specialist. Apoi, nu se mai pune omul pe drumuri doar pentru o investigatie de rutina, de exemplu la diabet investigatia este hemoglobina glicozilata. Aveam situatii cu sute de pacienti care invadau cabinetul unui diabetolog ca sa li se prescrie investigatia respectiva. De acum incolo, vom da posibilitatea si medicului de familie sa ofere aceasta analiza", a explicat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a adaugat ca pentru toti pacientii inscrisi pe liste, medicul de familie va trebui sa acorde consultatii de preventie astfel incat persoanele cu risc de boala sa fie depistate din timp si consiliate sau investigate in functie de afectiune.

Potrivit ministrului, toti adultii sanatosi cu varste intre 18 si 39 de ani vor avea dreptul la un set de investigatii gratuite si la una-doua consultatii succesive preventive la medicul de familie o data la trei ani, pe langa consultatiile la care pot apela atunci cand intervine o problema noua de sanatate.

Dupa 40 de ani, varsta de la care riscurile de imbolnavire cresc semnificativ, numarul consultatiilor cu rol de preventie pentru adultii sanatosi va fi de unu-trei pe an, pe langa consultatiile la care pot apela atunci cand intervine o problema noua de sanatate.

Pachetul de servicii medicale de baza este structurat pe mai multe capitole si vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, stabilind serviciile de care beneficiaza toti cetatenii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Printre reglementarile pachetului se numara limitarea internarilor in spitalele publice, insa numai pentru acele cazuri care pot fi tratate in ambulatoriul de specialitate, in spitalizare de zi sau de catre medicul de familie.

Pachetul de baza, al carui proiect a fost lansat marti de Ministerul Sanatatii si se afla in dezbatere publica pana la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentantilor MS.

Realizarea pachetului este prevazuta in acordul cu Fondul Monetar International.

Sursa foto: https://www.facebook.com/pages/Eugen-Nicolaescu-Pagina-oficiala

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri