Noul contract-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 - 2017 a fost aprobat, joi, de Guvern si va intra in vigoare la 1 iulie, principalul obiectiv fiind asigurarea functionarii coerente a sistemului sanitar romanesc, anunta Ministerul Sanatatii (MS).

Prin noul contract-cadru ar urma ca asiguratii sa beneficieze de mai multe servicii decat in prezent. La acestea se adauga un cadru de reglementare pentru gestionarea mai buna a Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) si a cardurilor de asigurati asa incat acestia sa nu mai fie afectati de disfunctionalitati tehnice, potrivit News.ro.

De asemenea, contractul-cadru are in vedere suplimentarea valorii platilor pentru medicina de familie si tratamentul ambulator, astfel incat aceste categorii de personal medical sa se armonizeze cu prevederile Ordonantei de Urgenta privind salarizarea in sectorul bugetar.

Totodata, actorii din sistemul sanitar, respectiv Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casele Judetene, Directiile de Sanatate Publica si furnizorii de servicii sunt obligati sa aiba intalniri trimestriale in care sa analizeze calitatea serviciilor furnizate asiguratilor.

Prin noul contract-cadru se intareste obligatia generala a furnizorilor de servicii medicale de a informa asiguratii despre consecintele nerespectarii indicatiilor terapeutice, mai precizeaza MS. In plus, se clarifica obligatia furnizorilor de respectare a protocoalelor terapeutice in vigoare.

Pentru asistenta medicala primara: se reglementeaza acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru re(intrarea) in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi; situatiile in care asiguratii se pot transfera de pe o lista de pacienti pe lista altui medic de familie mai devreme de o data la sase luni se completeaza cu cazurile in care domiciliul asiguratului se schimba dintr-o localitate in alta, asiguratul este in arest preventiv, executa o pedeapsa privativa de libertate, precum si la incetarea starii respective; se elimina serviciul spirometrie dintre cele furnizate de medicii de familie, avand in vedere ca abilitatile necesare pentru acest serviciu intra in sfera de competenta a medicului pneumolog.

Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate: se introduc noi proceduri diagnostice (electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii); se introduce tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale.


Pentru medicina dentara:
minorilor li se vor putea acorda consultatii decontate de CNAS o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent; se introduce un nou serviciu decontat, obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al gangrenei; se redefinesc alte servicii.

Pentru asistenta medicala ambulatorie paraclinica: se introduce printre serviciile decontate efectuarea de RMN de sani cu sau fara substanta de contrast; se renunta la decontarea examenului fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului; se revizuiesc reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre investigatiile medicale efectuate si cantitatea de reactivi achizitionati de laboratoarele de analize medicale.

Pentru asistenta medicala spitaliceasca: se introduce conditia ca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, sa se asigure obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minim sapte ore/zi; pentru pacientii carora la externarea din spital li se indica prin scrisoare medicala sa revina pentru internare, precum si pentru pacientii cu hemofilie din programul national respectiv nu va mai fi necesara prezentarea biletului de trimitere de la medicul din ambulatoriu; decontarea serviciilor efectuate in sectiile spitalicesti de paliatie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate in sectiile/spitalele de bolnavi cronici.

Pentru furnizorii de servicii de consultatii de urgenta la domiciliu si de transport sanitar neasistat se introduce obligativitatea prezentarii, la contractare, a avizelor de utilizare sau a buletinelor de verificare periodica pentru dispozitivele medicale aflate in dotarea unitatilor mobile de interventie, dupa caz.


Pentru farmacii
se revizuiesc reglementarile referitoare la situatiile in care casa de asigurari de sanatate sesizeaza neconcordante intre cantitatea de medicamente/materiale sanitare eliberata si cea achizitionata.

Asiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulara de gamba cu manson de silicon, precum si proteza de deget functionala simpla (pentru copiii cu malformatii congenitale avand varsta peste trei ani). In situatia in care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preturile de vanzare cu amanuntul si sumele de inchiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurari de sanatate va putea denunta unilateral contractul respectiv.

Sursa foto: Spotmatik Ltd/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri