Potrivit lui Costoiu, in prezent, o echipa de specialisti in software lucreaza pentru realizarea aplicatiei care va fi oferita populatiei de catre Guvern si, totodata, se poarta negocieri cu diferite companii, cum ar fi cele de telefonie, in vederea implementarii acesteia, scrie Mediafax.

"Ne dorim ca, pentru populatie, aplicatia sa fie gratuita, iar mesajele de avertizare sa fie transmise, simultan, si la TV si la radio", a mai spus ministrul delegat pentru invațamant superior, cercetare și dezvoltare tehnologica.

Practic, aplicatia va oferi populatiei informatii privind iminenta producerii unui cutremur care sunt destinate, in prezent, doar autoritatilor, prin Centrul de alarmare de la Institutul Național pentru Fizica Pamantului de la Magurele.

Potrivit specialistilor, din momentul primirii unei astfel de alerte, beneficiarul are la dispozitie un interval de cateva zeci de secunde pentru a reactiona.

Mesajele ce vor ajunge inclusiv la populatie vor anunta seisme de magnitudine importanta, respectiv de minimum 5-6 grade pe scara Richter.

Citeste si:

In acest context, Costoiu a subliniat importanta educarii populatiei in privinta modului de reactie la cutremur. "Degeaba avem aplicatia daca nu stim cum sa folosim informatiile.

Toata lumea trebuie sa stie, de pilda, ca nu e bine sa fugi pe scari in cazul unui seism", a explicat ministrul.

La inceputul lunii octombrie, Mihnea Costoiu a vizitat Japan Meteorological Agency, institutie specializata in studierea fenomenelor meteorologice din Japonia, cu predilectie a celor seismice si vulcanice, si implementarea de solutii tehnice privind avertizarea populatiei cu privire la posibilitatea producerii unor cataclisme.

Costoiu a apreciat programele de educatie a populatiei derulate de Japonia, precum si sistemele de alertare prezentate de expertii niponi, exprimandu-si dorinta ca acestea sa fie adoptate ca exemple de buna practica in tara noastra, propunerea de colaborare fiind agreata.

La 6 octombrie, in Vrancea, zona cea mai activa din punct de vedere seismic din Romania, s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani.