Clinica oftalmologica Oculus din Bucuresti, infiintata in 1993, a fost obligata de Judecatoria sectorului 1, la solicitarea Casei de Avocatura Ionescu si Sava, sa plateasca unui pacient suma de 50.000 de euro, reprezentand daune morale provocate in urma unei grave erori medicale.

Pacientul a suportat o interventie chirurgicala in cadrul respectivei clinici medicale, conform diagnosticului si fisei de operatie intocmite de unul dintre medicii clinicii. Operatia a fost insa efectuata de catre un alt medic, din cadrul aceleiasi clinici care, desi nu a consultat niciodata pacientul, a efectuat operatia in baza fisei de operatie intocmite de medicul initial.

In urma operatiei, pacientul a suferit grave deteriorari la nivelul starii de sanatate - respectiv scaderea dramatica a acuitatii vizuale, astfel incat starea actuala a pacientului se apropie in acest moment de cea a unei persoane nevazatoare.

Inca de la inceputul perioadei post-operatorii, pacientul a resimtit efectele negative ale operatiei, efecte mult amplificate fata de efectele resimtite de alti pacienti in situatii similare. Ulterior, contactat de pacient, medicul care a formulat diagnosticul initial a recunoscut ca operatia a fost efectuata in mod eronat. Cu toate acestea, atitudinea clinicii si medicului diagnostician a fost una de nepasare, de negare a raspunderii avute pentru fapta savarsita si de sfidare a pacientului, acestuia spunandu-i-se in permanenta ca nu poate dovedi nimic din cele sustinute.

Asa cum rezulta din expertizele de specialitate utilizate in cadrul acestui dosar, consecintele produse in acest caz nu reprezinta "neatingerea rezultatului dorit", ci inrautatirea starii sale, nu ca urmare a tehnologiei folosite, nu ca urmare a conditiilor de lucru, nu ca urmare a incompatibilitatii organismului pacientului cu tehnologia utilizata, ci ca urmare exclusiva a unei erori produse din neglijenta, manifestata prin efectuarea operatiei de catre un alt medic decat cel care cunostea situatia medicala a pacientului.

Redam mai jos decizia instantei:

"Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, invocata de paratii Cristian Moraru si S.C. OCULUS S.R.L., ca neintemeiata. Admite, in parte, actiunea Obliga paratii CRISTIAN MORARU si S.C. OCULUS S.R.L., in solidar, sa plateasca reclamantei suma de 50.000 euro, in echivalent lei la cursul BNR din data platii, cu titlu de daune morale. Respinge in rest actiunea, ca neintemeiata. Respinge cererea de chemare in garantie formulata de parata S.C. OCULUS S.R.L., ca neintemeiata. Respinge cererea de chemare in garantie formulata de paratul MUGUR FRONE, ca lipsita de obiect. Obliga paratii CRISTIAN MORARU si S.C. OCULUS S.R.L., in solidar, sa plateasca reclamantei suma de 6.136,80 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata. Respinge cererile paratilor privind plata cheltuielilor de judecata, ca neintemeiate. Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 13.11.2013."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri