Majoritatea romanilor sunt de acord cu decizia Romaniei de a promova investitii majore finantate de China, insa optimismul legat de materializarea proiectelor este moderat, jumatate dintre ei considerand ca acestea se vor realiza doar partial, arata un sondaj IRES, citat de Mediafax.

Cercetarea realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a masurat perceptia publica privind Summit-ul China-Europa Centrala si de Est, desfasurat in aceasta saptamana la Bucuresti.

Conform sondajului, aproape trei sferturi dintre cei chestionati (73%) sunt de acord cu decizia Romaniei de a promova investitii majore finantate de China.

Optimismul cu privire la investitiile chineze in Romania este, insa, unul moderat: jumatate dintre respondenti cred ca aceste proiecte se vor realiza partial, 19% sunt de parere ca se vor realiza in totalitate, iar 17% cred ca aceste nu se vor realiza, potrivit aceleiasi cercetari.

In ceea ce priveste pozitia Uniunii Europene cu privire la investitiile chineze din Romania, parerile celor chestionati sunt impartite: 46% dintre ei cred ca UE s-ar opune acestora, iar 41% spun ca acest lucru nu s-ar intampla.

Citeste si:
IRES: Increderea in directia spre care merge Romania, la minim istoric
Bilantul anului politic 2017:...

In acelasi context insa, 63% dintre respondenti sunt de parere ca Romania ar trebui sa continue proiectele cu finantare din partea Chinei, in ciuda unei ipotetice opozitii a UE, arata sondajul.

Pe de alta parte, notorietatea vizitei delegatiei chineze in Romania este una foarte ridicata, 92% dintre respondenti sustinand ca au auzit despre acest eveniment, iar 79% s-au declarat informati cu privire la proiectele de investitii in valoare de 10 miliarde de dolari, din care 8,5 miliarde de dolari ar fi destinate Romaniei, luate in discutie pe parcursul Summit-ului China-Europa Centrala si de Est.

Cercetarea a fost realizata vineri, pe un esantion de 1.132 persoane cu varsta de minimum 18 ani, eroarea maxima tolerata fiind de ± 3 %.

Acelasi sondaj a evaluat perceptia publica legata de Ziua Nationala a Romaniei, dar si de unirea Republicii Moldova cu Romania.

Citeste si:
IRES: Angajatorii sporesc beneficiile pentru motivarea personalului
IRES: Angajatorii sporesc...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
STUDIU: Produsele de contrabanda sufoca retailul traditional
Setari Cookie-uri